Hashimoto és glutén-érzékenység

Hashimoto és glutén-érzékenység
2015.03.01.
Számos egymástól független tanulmány bemutatta már, hogy mennyire erős a kapcsolat például a HASHIMOTO vagy a GRAVES és a glutén-intolerancia között. A kapcsolat sok esetben annyira egyértelmű, hogy mi azoknak a kutatóknak a táborába tartozunk, akik szerint minden AUTOIMMUN PAJZSMIRIGYEST szűrni kellene glutén-érzékenységre, és fordítva.

Azért kellene szűrni, mert az egymásnak ellentmondó orvosi és közegészségügyi vélemények közül ezzel a módszerrel lehet a legegyszerűbben és legegyértelműbben meghatározni azt, hogy mellébeszélések nélkül kinek is van igaza. Ráadásul mi addig kerestük a megoldásokat, hogy ma már a konkrét vizsgálatokat is el tudunk végeztetni ezen a területen is.

Szóval hogyan lehet viszonylag biztosan megtudni, ha például egy HASHIMOTO-s glutén-érzékeny?

Sajnos a hagyományos laboratóriumi tesztek (nem véletlenül) nem túl pontosak. Ezek ugyanis a glutén elleni antitesteket a véráramban vizsgálják. De antitestek a vérben csak akkor jelennek már meg, ha a bélrendszer annyira áteresztő, hogy a glutén szabadon áthaladhat a bélfalon. Ez már egy aránylag jelentősen előrehaladott betegség. Ezek a vérvizsgálatok nem mutatják ki az enyhébb lefolyású glutén-intoleranciát, amely még nem fejlődött ebbe az előbbi szakaszban, de a pajzsmirigy működésére folyamatosan és hosszú idő óta komoly hatást gyakorol (nem csak arra, de ennek működését napjaink több egyéb tényező is rontja).

A székletből történő elemzés sokkal érzékenyebb és hatékonyabb, mert érzékeli az emésztőrendszerben termelt antitesteket is, amelyek még nem kerültek át a véráramba. Ezzel a módszerrel idehaza úttörő szerepet játszunk ezen a területen, és valóban úgy tapasztaljuk, hogy igen komoly az összefüggés az autoimmun eredetű pajzsmirigy-kihívások és a glutén-érzékenység között.

Ez a módszer az egyik legjobb, de nem tökéletes. Egyes autoimmun betegek immunrendszer ugyanis annyira legyengült, hogy már nem termel számos antitestet sem. Ez azért ritka…

Ha nem fogadod el a tanácsoknak, akkor keress minket és végeztesd el ezt a székletvizsgálatot… ráadásul fájdalommentes is…

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!