Gyors sütőtök lepény

Gyors sütőtök lepény
2023.10.16.

Kb. 6 darabhoz:

  • 1 tojás
  • 100 g héjnélküli sült tök, pépesítve
  • 50 g zabpehely
  • csipet só
  • kevés víz, hogy egy sűrű palacsintatészta állagot kapjunk
  • bolondíthatjuk még finomra vágott friss zöldfűszerrel, őrölt borssal, stb.

Mindent összekeverünk és serpenyőben, zsiradékon (pl. kókuszolaj, olívaolaj, vaj, ghí, stb.) kisütögetjük a lepényeket.

Mindkét változatban tök (!) jó reggeli lehet, mellé néhány tojással, egy zöldségkrémmel vagy füstölt hallal, salátával vagy fermentált zöldséggel. Az „egyszerű” sült tököt könnyű elkészíteni akár egy reggeli készülődés közben is, viszont ha némi változatosságra vágysz, ezt a roppant egyszerű sós tökös lepényt is érdemes kipróbálni!

A sütőtök az egyik legikonikusabb őszi-téli zöldség, hihetetlenül sokoldalú alapanyag! Édesen és sósan is fogyasztható és rengetegféle fűszer jól áll neki. Tele van számos tápanyaggal, beleértve rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat.

Csak, hogy néhányat kiemeljünk ezek közül:

  • Lutein és zeaxanthin (értékes antioxidánsok);
  • réz, cink, mangán (fontos nyomelemek);
  • magnézium, kálium, kalcium (nélkülözhetetlen ásványi anyagok);
  • és persze A-, C-, E- és B-vitaminok is! (kivéve B12)

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!