Gluténérzékenységről

Gluténérzékenységről
2019.04.28.
A Táplálkozás-Beállítás konzultációin folyamatosan találkozunk esetekkel, ahol negatív cöliákia vizsgálattal a kézben fordulnak hozzánk segítségért, a legkülönbözőbb egészségügyi kihívásokkal, amelyre a gluténtartalmú élelmiszerek kiiktatása, régóta fennálló panaszok elmúlását eredményezi (például IBS, meddőség vagy pajzsmirigy működési zavarok).

Ezt a jelenséget NCGS-nek is nevezik, azaz nem-cöliákiás gluténérzékenységnek. Szerencsére ma már az orvostudomány is elismeri, és rengeteg kutatás olvasható a témában. Fordítottunk Nektek egy kis részletet az egyik ilyen kutatás eredményéből.

A gliadin (fő búzafehérje) hatása az bélfal áteresztőképességére, intesztinális biopszia vizsgálatok alapján, cöliákiás és NCGS (Nem-cöliákiás gluténérzékenységgel) élő páciensek esetében:

Ez a tanulmány kimutatta, hogy a gliadin fogyasztás minden esetben növeli (!) a fokozottan átjárható bélfal kialakulásának kockázatát, függetlenül attól, hogy valakinél van-e diagnosztizált (hagyományos értelemben vett) cöliákia vagy sem. A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a glutén fogyasztás megváltoztatja a belek áteresztő képességét, mind a cöliákiás, mind a nem gluténérzékeny csoportban.

A egészséges kontroll csoport tagjainál megfigyelhető bélnyálkahártya IL-10 (gyulladás csökkentő hatású citokin) kiválasztás nem volt megfigyelhető a remissziós, illetve a gluténérzékeny csoportnál (ez különbség).

A gluténérzékenység objektív meghatározásához még több specifikus laboratóriumi érték szükséges, illetve a gluténérzékenységgel kapcsolatos rendellenességek kutatásához több kettős vak és placebo-kontrollos vizsgálat szükséges. – írják a Kutatók.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377866/


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!