Fruktóz és az alacsony FODMAP étrend

Fruktóz és az alacsony FODMAP étrend
2023.12.21.

Fruktóz és az alacsony FODMAP étrend

A fruktóz az „M” a FODMAP betűszóban.

A fruktóz egy monoszacharid, és olyan élelmiszerekben található meg, mint a gyümölcsök és gyümölcskészítmények, például gyümölcslevek és lekvárok, valamint az olyan édesítőszerek, mint a méz és az agavészirup.

Egyes embereknél az elfogyasztott fruktóz nem szívódik fel teljesen a vékonybélben, a felesleges fruktóz a vastagbélbe kerül, ahol az ott élő baktériumokat táplálja. A baktériumok megerjesztik a fruktózt, ami olyan kellemetlen tünetekhez vezethet, mint a puffadás, gázosodás, hasfájás, hasmenés és/vagy székrekedés. Az egyénileg tolerálható fruktóz mennyisége eltérő lehet, ezért fontos, hogy a FODMAP étrend „visszavezetés” fázisában teszteljük a saját toleranciaszintünket.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden gyümölcscukor jelent problémát. Azok a gyümölcsök, amelyek egyenlő glükóz-fruktóz arányt tartalmaznak, kis adagokban általában jól tolerálhatók. Ennek oka, hogy a glükózmolekulák „hordozóként” működnek, amelyek együtt szállítják a fruktózt a a szervezetben. Ha egy gyümölcsben több a fruktóz, mint a glükóz, akkor a szervezet elégtelenül szívhatja fel a fruktózt, így az a bélbaktériumokat táplálja és tüneteket válthat ki.

Az alacsony FODMAP étrend kezdeti szakaszában kerülni kell a magas fruktóztartalmú élelmiszereket.

Többek között a következő élelmiszerek tartoznak ide:

  • gyümölcsök, mint például az alma, a cseresznye, a füge, a körte, a szeder és a mangó.
  • spárga
  • méz
  • agávészirup
  • fruktóz, fruktózszirup
  • fruktóz-glükóz szirup
  • magas fruktóztartalmú kukoricaszirup

Érdemes a készélelmiszerek összetevőlistáját is átnézni ezekre az alapanyagokra vonatkozóan (például reggelizőpelyhek, lekvárok és dzsemek, szószok, nassolnivalók). Ezenkívül kerülni kell a nagy mennyiségű fruktóz egyszerre történő fogyasztását azáltal, hogy az alacsony FODMAP-tartalmú gyümölcsök fogyasztását étkezésenként egy adagra korlátozzuk (egy adag körülbelül egy maréknak felel meg).

A gyümölcsök alapvetően egészséges élelmiszerek, amelyek sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, és segíthetnek a betegségek megelőzésében, azonban néhány IBS-el érintett ember számára a nagy adag gyümölcsökben, valamint bizonyos gyümölcsfajtákban, például az almában, a körtében és a szederben található felesleges fruktóz súlyosbíthatja a tüneteket.

Egyes korábbi kutatások szerint a fruktóztartalmú élelmiszerekhez glükóz hozzáadása segíthet a felszívódásban, azonban a legújabb kutatások kimutatták, hogy a glükóz hozzáadása a magas fruktóztartalmú élelmiszerekhez a legtöbb esetben nem segítette csökkenteni a tüneteket, és sok extra cukrot ad az étrendhez, aminek negatív egészségügyi következményei lehetnek, mint például súlygyarapodás. Az alacsony FODMAP étrend első fázisában így a legjobb megoldás az, ha az alacsony FODMAP tartalmú élelmiszerek fogyasztására összpontosítunk.

Mindezek alapján a mézet is szükséges lecserélni az alacsony FODMAP étrend alatt. Helyette megfelelő választás a juharszirup vagy a rizsszirup. Ha szempont az is, hogy az édesítőszer kalóriamentes így legyen, akkor érdemes steviát használni.

Cikk forrása: https://alittlebityummy.com/…/fructose-and-the-low…/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!