Fontos tanulmány a vashiány szerepéről várandósság esetében és „vaspótló” recept

Fontos tanulmány a vashiány szerepéről várandósság esetében és „vaspótló” recept
2020.02.10.

Várandósság esetén 100-ból 92-98 esetben a Táplálkozás-Beállítás kifejezetten NEM javasolja a vasat önálló kiegészítésként a mellékelt tanulmányokra és tapasztalatainkra alapozva. Viszont. mivel a vashiány gyakori a várandóság az időszakában inkább a vas felszívódásának célzott növelése tűnik arany középútnak.

Erre biztosan létezik több módszer is, az egyik leghatékonyabb és legkomplexebb a laktoferrin alkalmazása, legalábbis több, viszonylag friss kutatás szerint is.

Egy 2014-es intervenciós humán vizsgálatban ezt újra meg is erősítették: 156 vashiányos várandós nő kapott mindössze 100 mg laktoferrint, 139 pedig laktoferrin helyett a szokásosnak tekinthető 520 mg-os vas-szulfátot. Meglepő módon már ez a kis dózisú laktoferrin is hatásosabbnak bizonyult a vashiányos kismamáknál, mint maga a vas… és ami szintén fontos -bár számunkra nem meglepő- a laktoferrint kapó kismamák IL-6 (gyulladást jelző paraméter) szintje is csökkent, míg a vasat szedőké nőtt! Ezen felül a laktoferrines kismamáknál NEM volt vetélés, míg a vasat kapó kismamáknál sajnos 5 (!) ilyen eset fordult elő (F).

Erősen feltételezhető, hogy a laktoferrin azáltal növeli természetes módon igen hatékonyan a vasszinteket, mert bizonyos bélbaktériumoktól és egyéb kórokozóktól megvonja azt. Emellett a laktoferrin fokozza a vas felszívódását a bélből, illetve utána a sejtek vasfelvételét is. Úgy tűnik tehát, hogy a laktoferrin (a vas külön pótlása nélkül is; bizonyos esetekben vassal egyszerre) emelheti a vasszintünket, miközben a vas szervezetben okozott káros hatásait segít minimalizálni, elkerülni vagy meggátolni.

Felhasznált forrás:

Biometals. 2014 Oct;27(5):999-1006.Safety and efficacy of lactoferrin versus ferrous sulphate in curing iron deficiency and iron deficiency anaemia in hereditary thrombophilia pregnant women: an interventional study.Paesano R, Pacifici E, Benedetti S, Berlutti F, Frioni A, Polimeni A, Valenti P.

Egy 2009-es cikkünk erről: https://taplalkozasbeallitas.hu/vashianyos-verszegenyseg…/

Még fontosabb, hogy hogyan is igyekszünk a kialakult állapotot rendezni:

A vaspótlás egy természetes módja a májfogyasztás, ehhez egy konkrét, a képen is látható menütipp :

  • tegnapról maradt rizs (természetesen pl. frissen főtt hajdinával, quinoával, kölessel vagy gyökérzöldségekkel is készíthető),
  • bármilyen resztelt máj (kacsazsíron dinsztelt vörös hagyma, egy kevés piros paprika, csirkemáj, utólag sóztam és borsoztam),
  • saláta és fermentált zöldség

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/2874066095977469

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!