Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A progeszteron hormon szerepe gyermekvállalási célok esetén
A progeszteron nélkülözhetetlen hormon a reprodukciós folyamatban…
Kolinpótlás terhesség alatt
Az anya kolin pótlása a terhesség harmadik trimeszterében javítja a csecsemő agyi funkcióit…
Az inozitol pozitív hatásai a szervezetre
Az inozitol, mint étrend-kiegészítő pozitív hatásai a szervezetre, ezen belül a női termékenységre…
Főtt hajdinás recept
Az ilyesmi ételek a kedvenceink közé tartoznak…
Kutatók megvizsgálták, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek befolyásolják-e az energiabevitelt. A kísérletben 20 felnőtt vett részt. A NIH Klinikai Központban a résztvevőket random módon 2 csoportba osztották. Az egyik csoport az első 2 hétben ultrafeldolgozott ételeket, majd a második 2 hétben feldolgozatlan ételeket fogyasztott, a másik csoport 2 hétig feldolgozatlan, majd 2 hétig ultrafeldolgozott ételeket fogyasztott. Az ételeket úgy választották meg, hogy megfeleljenek kalória, energiasűrűség, makrotápanyag-, cukor-, nátrium- és rosttartalom szempontjából. A résztvevőket arra kérték, hogy annyit fogyasszanak belőlük, amennyit csak egyénileg kívánnak. Az energiabevitel nagyobb volt az ultrafeldolgozott étrend esetén (508 ± 106 kcal/nap), többet fogyasztottak (ugyebár acelluláris) szénhidrátokból (280 ± 54 kcal/nap) és zsírokból (230 ± 53 kcal/nap), de fehérjéből nem (-2 ± 12 kcal/nap).
A testsúly változása szoros összefüggést mutatott az energiabevitellel, a résztvevők több kg-ot szedtek fel az ultrafeldolgozott étrend során, míg 0,9 ± 0,3 kg-ot veszítettek a feldolgozatlan étrend időszakában. A kutatók ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának korlátozása hatékony stratégia lehet a túlsúly, az elhízás (és egyéb anyagcsere-zavarok, pl. PCOS) megelőzésében és kezelésében.
Forrás:
Hall KD et al. Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell Metab. 2019 Jul 2;30(1):67-77.e3. doi: 10.1016/j.cmet.2019.05.008.
Fordítás: Tóth Vivien Kolléganőnk
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!