Fontos megállapítások többek között inzulinrezisztencia kapcsolatában is

Fontos megállapítások többek között inzulinrezisztencia kapcsolatában is
2020.01.13.

Mint ahogy azt a lentebb ismertetett kutatás is példázza, az ultrafeldolgozott élelmiszereket tartalmazó étrend magasabb energiabevitelt és súlygyarapodást eredményezhet.

Kutatók megvizsgálták, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek befolyásolják-e az energiabevitelt. A kísérletben 20 felnőtt vett részt. A NIH Klinikai Központban a résztvevőket random módon 2 csoportba osztották. Az egyik csoport az első 2 hétben ultrafeldolgozott ételeket, majd a második 2 hétben feldolgozatlan ételeket fogyasztott, a másik csoport 2 hétig feldolgozatlan, majd 2 hétig ultrafeldolgozott ételeket fogyasztott. Az ételeket úgy választották meg, hogy megfeleljenek kalória, energiasűrűség, makrotápanyag-, cukor-, nátrium- és rosttartalom szempontjából. A résztvevőket arra kérték, hogy annyit fogyasszanak belőlük, amennyit csak egyénileg kívánnak. Az energiabevitel nagyobb volt az ultrafeldolgozott étrend esetén (508 ± 106 kcal/nap), többet fogyasztottak (ugyebár acelluláris) szénhidrátokból (280 ± 54 kcal/nap) és zsírokból (230 ± 53 kcal/nap), de fehérjéből nem (-2 ± 12 kcal/nap).

A testsúly változása szoros összefüggést mutatott az energiabevitellel, a résztvevők több kg-ot szedtek fel az ultrafeldolgozott étrend során, míg 0,9 ± 0,3 kg-ot veszítettek a feldolgozatlan étrend időszakában. A kutatók ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának korlátozása hatékony stratégia lehet a túlsúly, az elhízás (és egyéb anyagcsere-zavarok, pl. PCOS) megelőzésében és kezelésében.

Forrás:

Hall KD et al. Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell Metab. 2019 Jul 2;30(1):67-77.e3. doi: 10.1016/j.cmet.2019.05.008.

Fordítás: Tóth Vivien Kolléganőnk

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!