Folyadék bevitel étkezés közben?

Folyadék bevitel étkezés közben?
2022.08.28.

A szóban forgó a vizsgálatban a kutatók arról számoltak be, hogy még egészséges, fiatal egyének esetén is nagyon megemeli az étkezés utáni vércukor-szintet, ha egy adott étellel együtt folyadékot is fogyasztunk.

Jelen vizsgálatban a résztvevők lekvárral töltött fánkot fogyasztottak és vizet ittak 30 perccel a fánk elfogyasztása előtt vagy után, illetve közben. Összehasonlítva, a legnagyobb mértékű (kiugró) vércukor-emelkedés minden esetben akkor következett be, amikor a fánkot egyszerre fogyasztották el a vízzel (tehát amikor 3-5 dl vizet is ittak fánkfogyasztás közben).

Sokak esetében ez egy egyszerű rossz szokás, de vajon mi történik akkor, ha ultrafeldolgozott, szénhidrátokban gazdag ételeket fogyasztunk cukros üdítőkkel együtt gyermekkorunktól kezdve?

Vagy egy egyszerű „fogyókúrás módszer” lenne az, hogy szénhidrátokban gazdag ételekkel ne fogyasszunk egy időben folyadékot?

Forrás:
Randomized Controlled TrialDrinking water with consumption of a jelly filled doughnut has a time dependent effect on the postprandial blood glucose level in healthy young individuals
Robbert Bipat et al. Clin Nutr ESPEN. 2018 Oct.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!