Folsav kontra metil-tetrahidrofolát pótlás várandósság alatt

Folsav kontra metil-tetrahidrofolát pótlás várandósság alatt
2024.04.17.

Folsav kontra metil-tetrahidrofolát pótlás várandósság alatt

A folát (B9-vitamin) széles körben elfogadott a magzati idegcsőzáródási rendellenességek megelőzésében. Az étrendből származó folsav fő forrásai a folsavat tartalmazó természetes élelmiszerek, a folsavval dúsított élelmiszerek és a folsav tartalmú étrend-kiegészítők. A folsav azonban inaktív az emberi szervezetben, a májnak kell aktív molekulává, 5-metil-tetrahidrofoláttá (5-MTHF) alakítania. Az 5-MTHF metil-donorként működik számos metabolikus reakcióban, beleértve a homocisztein metioninná történő átalakulását, a glicin szerinből történő bioszintézisét és a DNS-prekurzor molekulák bioszintézisét. Ezért a folsav alapvető fontosságú a növekedéshez, különösen az embrionális és magzati szakaszban. A folsav felírása nők részére a fogamzás előtti időszakban és a terhesség alatt egységes gyakorlat, azonban bizonyos állapotok esetén egészségügyi kockázatot jelenthet, például a megaloblasztos vérszegénységnél, ami a B12-vitamin vagy folsav hiányára vezethető vissza. Ezen kockázatok egy része elkerülhető folsav helyett 5-MTHF-pótlással. Mivel az 5-MTHF nem igényel aktiválást, azonnal elérhető az anya és a magzat számára, és nem halmozódik fel a vérben, mint a folsav csökkent májtranszformáció esetén.

Továbbá MTHFR mutáció esetén különösen fontos, hogy a megfelelő formát pótolja egy kismama már legalább 3 hónappal a fogantatást megelőzően. Az MTHFR egy enzim, amely a megfelelő B9-vitaminszintet biztosítja, azonban az ezt meghatározó génmutáció eredményeként sérülhet a B9-vitamin (folát/folsav) hasznosulása a szervezetben.

Ezért nagyon fontos a teljesértékű forrásokból származó folát bevitele is, amelyhez olyan élelmiszerekből juthatunk hozzá, mint a zöldleveles zöldségek (spenót, mángold, fodros kel), tojás, marhamáj, brokkoli, kelbimbó, spárga, cékla, banán vagy avokádó.

Egyes élelmiszerek folát tartalma (100 gramm):

  • Marhamáj – 290 mcg
  • Spenót – 194 mcg
  • Cékla –109 mcg
  • Avokádó – 81 mcg
  • Brokkoli – 63 mcg
  • Kelbimbó – 61 mcg
  • Fodros kel – 62 mcg
  • Spárga – 52 mcg
  • Tojás – 47 mcg
  • Banán – 20.2 mcg

Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32868164/
https://www.healthline.com/…/foods-high-in-folate-folic…

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!