Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Előadás: Inzulinrezisztencia komplexen, de másképpen.
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Folsav kontra metil-tetrahidrofolát pótlás várandósság alatt
A folát (B9-vitamin) széles körben elfogadott a magzati idegcsőzáródási rendellenességek megelőzésében. Az étrendből származó folsav fő forrásai a folsavat tartalmazó természetes élelmiszerek, a folsavval dúsított élelmiszerek és a folsav tartalmú étrend-kiegészítők. A folsav azonban inaktív az emberi szervezetben, a májnak kell aktív molekulává, 5-metil-tetrahidrofoláttá (5-MTHF) alakítania. Az 5-MTHF metil-donorként működik számos metabolikus reakcióban, beleértve a homocisztein metioninná történő átalakulását, a glicin szerinből történő bioszintézisét és a DNS-prekurzor molekulák bioszintézisét. Ezért a folsav alapvető fontosságú a növekedéshez, különösen az embrionális és magzati szakaszban. A folsav felírása nők részére a fogamzás előtti időszakban és a terhesség alatt egységes gyakorlat, azonban bizonyos állapotok esetén egészségügyi kockázatot jelenthet, például a megaloblasztos vérszegénységnél, ami a B12-vitamin vagy folsav hiányára vezethető vissza. Ezen kockázatok egy része elkerülhető folsav helyett 5-MTHF-pótlással. Mivel az 5-MTHF nem igényel aktiválást, azonnal elérhető az anya és a magzat számára, és nem halmozódik fel a vérben, mint a folsav csökkent májtranszformáció esetén.
Továbbá MTHFR mutáció esetén különösen fontos, hogy a megfelelő formát pótolja egy kismama már legalább 3 hónappal a fogantatást megelőzően. Az MTHFR egy enzim, amely a megfelelő B9-vitaminszintet biztosítja, azonban az ezt meghatározó génmutáció eredményeként sérülhet a B9-vitamin (folát/folsav) hasznosulása a szervezetben.
Ezért nagyon fontos a teljesértékű forrásokból származó folát bevitele is, amelyhez olyan élelmiszerekből juthatunk hozzá, mint a zöldleveles zöldségek (spenót, mángold, fodros kel), tojás, marhamáj, brokkoli, kelbimbó, spárga, cékla, banán vagy avokádó.
Egyes élelmiszerek folát tartalma (100 gramm):
Források:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32868164/https://www.healthline.com/…/foods-high-in-folate-folic…
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!