Fokozódó számban előforduló népbetegségek

Fokozódó számban előforduló népbetegségek
Palágyi Adrienn
2020.03.02.

Daganatos megbetegedések, inzulinrezisztenica és 2-es típusú cukorbetegség, valamint az elhízás- ez csak pár példa a manapság egyre növekvő népbetegségek közül. Az alábbi bejegyzés összefoglal néhány szakirodalmi megállapítást ezek kapcsán.

A jódhiányos mellszövet genetikai (DNS) változásokat szenved el, és ezáltal megemelkedhet az ösztrogénreceptorok száma is. Ha mindez párosul az ösztrogén-hormonok dominanciájával, a kettő együtt jelentősen növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. Mindkettő már a ’70-es évektől kezdve fokozódó számban előforduló népbetegségként van számon tartva a szakirodalomban. (F 1;2;3)

Ha pedig ehhez hozzávesszük a túlsúly (ezen belül inzulinrezisztencia) vonatkozó kockázatait, akkor készen állhat egy komplex nézőpont is:

  • 11 000 nőt követtek öt éven át, s az eredmények szerint a legmagasabb éhgyomri vércukor-szintűeknél háromszor valószínűbben alakult ki mellrák a legalacsonyabb vércukor-szintűekhez képest.
  • Akik például felnőttkorukban legalább 20 kg-ot híztak, azoknak hatvan év felett 50%-kal nőtt a mellrák-kockázata.
  • A 21 kg-nál többet felszedők mellrák-kockázata már 75%-kal volt magasabb.

Ezek a vizsgálatok is már a kétezres évek elején valósultak meg, így tehát a mellrák “cukorhipotézise” sem újkeletű, valamint az elhízással kapcsolatban is egyértelműen összefüggésbe hozták főként posztmenopauzás nők esetében.

Az már csak hab a tortán hogy, a tejtermékek rendszeres fogyasztását már számos kutatás összefüggésbe hozta a különböző daganatos, főleg prosztata és mellrák kialakulásával. Egy korábbi bejegyzésünkben az egyik ezek közül részletes ismertetésre került:

https://taplalkozasbeallitas.hu/laktoz-intolerancia-es-koc…/


Források:

  1. Eskin BA. Iodine and mammary cancer. Adv Exp Med Biol. 1977;91:293-304.
  2. Stadel BV. Dietary iodine and risk of breast, endometrial, and ovarian cancer. Lancet. 1976 Apr 24;1(7965):890-1.
  3. Smyth PP. Thyroid disease and breast cancer. J Endocrinol Invest. 1993 May;16(5):396-401.
  4. Lahmann PH et al. Long-term weight change and breast cancer risk: the European prospective investigation into cancer and nutrition (EPIC). Br J Cancer. 2005 Sep 5;93(5):582-9.
  5. Lahmann PH, Lissner L, Gullberg B, Olsson H, Berglund G. A prospective study of adiposity and postmenopausal breast cancer risk: the Malmo Diet and Cancer Study. Int J Cancer 2003;103:246-52.
  6. https://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/article-abstract/2319235
  7. Melnik BC, Schmitz G. Exosomes of pasteurized milk: potential pathogens of Western diseases. J Transl Med. 2019 Jan 3;17(1):3.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!