Fizikai aktivitás – IBS

Fizikai aktivitás – IBS
2023.03.10.

A fizikai aktivitás javítja az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit: randomizált, kontrollált vizsgálat (Absztrakt)

Célkitűzés: A fizikai aktivitás a fibromyalgia és a depresszió kezelésében már hatékonynak bizonyult. Bár ezek az állapotok az irritábilis bél szindrómához (IBS) társulnak, egyetlen tanulmány sem vizsgálta a fizikai aktivitás hatását a gasztrointesztinális (GI) tünetekre IBS-ben. A jelen vizsgálat célja az volt, hogy tanulmányozzák a fizikai aktivitás hatását az IBS tüneteire.

Módszer: A tanulmány 102 fő bevonásával zajlott, akiket fizikai aktivitást végzőkre és kontrollcsoportra osztottak szét. A fizikai aktivitási csoportba tartozó betegeket egy gyógytornász segítette a fizikai aktivitásuk növelésében, a kontrollcsoportba tartozókat pedig a korábbi életmódjuk fenntartására ösztönözték. A kutatás elsődleges végpontját az IBS súlyossági pontozási rendszerében (IBS-SSS) bekövetkezett változás értékelésében határozták meg.

Eredmény: A kontrollcsoportban összesen 38 fő (73,7% nő, medián életkor 38,5 (19-65) év) és a fizikai aktivitási csoportban pedig 37 fő (75,7% nő, medián életkor 36 (18-65) év) végezte el a vizsgálatot. Szignifikáns különbség volt az IBS-SSS pontszámban a fizikai aktivitási csoport és a kontrollcsoport között (-51 (-130 és 49) vs. -5 (-101 és 118), P=0,003). A vizsgálat során a betegek közt megnövekedett IBS-tünetek súlyosságának aránya szignifikánsan nagyobb volt a kontrollcsoportban, mint a fizikai aktivitási csoportban.

Következtetés:

A fokozott fizikai aktivitás javítja a GI-tüneteket IBS-ben. Az IBS-ben szenvedő, fizikailag aktív betegeknél a tünetek kevésbé romlanak, mint a fizikailag inaktív betegeknél. Az IBS egyik kezelési kezelési módjaként a fizikai aktivitást is alkalmazni kell.

Forrás:
Physical Activity Improves Symptoms in Irritable Bowel Syndrome: A Randomized Controlled Trial
American Journal of Gastroenterology 106(5):p 915-922, May 2011.
DOI: 10.1038/ajg.2010.480
Johannesson, Elisabet1; Simrén, Magnus1; Strid, Hans MD, PhD1; Bajor, Antal MD, PhD1; Sadik, Riadh MD, PhD1

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!