Fermentálódó szénhidrátok

Fermentálódó szénhidrátok
2016.06.14.

Több, mint 4 éve foglalkozunk a táplálkozás és az Irritábilis Bél Szindróma (IBS) kapcsán a “fermentálódó szénhidrátok” kérdéseivel, angolul a FODMAP-étrendi megközelítéssel… remekül működik ez a módszer és folyamatosan fejlesztjük/finomítjuk is az ide vonatkozó tudásanyagot, egyre több laborvisszajelzésünk is érkezik például a genetikai fruktózérzékenység és a bélirritációk kapcsán.

Íme egy 2015-ös mexikói klinikai tanulmány eredménye a fenti témában (nem az egyetlen). Idézet az összegzésből:

“A tanulmányban résztvevő, IBS-szel diagnosztizált mexikóiak esetében JELENTŐS javulásról számolhatunk be a legfontosabb panaszok/tünetek területén, mint pl. a fájdalom, a puffadásos tünetek vagy a felfúvódás az alacsony FODMAP(fermentálódó szénhidrátok)-étrend terápiás alkalmazása során.”

Azért dolgozunk, hogy ezek a hatékony módszerek idehaza közegészségügyileg is elérhetővé és (még fontosabb) elfogadottakká válljanak, egyelőre még nincs meg sajnos a kellő nyitottság…


Forrás:
Pérez Y, López N, Torres-López E, Zamarripa-Dorsey F.
Rev. Gastroenterol. Mex. 2015 Jul-Sep;80(3):180-5.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!