Felkészülés a téli megfázásos időszakokra

Felkészülés a téli megfázásos időszakokra
2020.09.18.

Mit „tud” az új Freyagena Arabino-X-immuno rostkomplex?

A termék prémium minőségű, sok tekintetben unikális és a maga nemében abszolút különleges összetevőit a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai támogatásával és ajánlásával választottuk ki, a rendelkezésre álló legfrissebb orvos- és élelmiszertudományi kutatásokat figyelembe véve.

Termékünkben felhasznált szenegáli acacia (gumiarábikum) ökológiai gazdálkodásból származik (bio). A gumiarábikum és a Resist Aid® arabinogalaktán is a bélflóra diverzitását, azaz sokszínűségét és egyensúlyát táplálja. A keveréket ez alkalommal is gondosan állítottuk össze annak érdekében, hogy más termékekkel ellentétben (mint például az inulin) szinte teljesen elkerülhető legyen a kellemetlen puffadás vagy egyéb emésztési panasz megjelenése. A Resist Aid® arabinogalaktán számos szempontból is a rostok csúcskategóriáját képviseli, mivel egy természetes, vízgőzalapú, szabadalmaztatott eljárással vonják ki vadon termő vörösfenyőkből, amelyek Észak-Amerikában bőségesen, fenntartható módon teremnek. Alapanyagunk ráadásul nemcsak egy vízben oldódó rost, hanem bioaktív polifenolos flavonoidokat tárháza is, ezáltal antioxidáns tulajdonságokkal bír. A kapott végtermék tiszta és szerkezetében változatlan, teljesen egyedülálló hatóanyag-komplex marad.

Szakmai céljaink fényében ez a rostkomplexünk is teljes mértékben alkalmas alacsony FODMAP-, AIP, ketogén(vagy kipróbálásra SCD és SIBO) étrendekben történő alkalmazásra, valamint allergizáló összetevőt sem tartalmaz.

Az arabinogalaktánok az összetett szénhidrátok – más néven poliszacharidok – csoportjába tartozó speciális, részben élelmi rostforrások. Nagy mennyiségben fordulnak elő a növényi sejtek falában – így évezredek óta az emberi étrend részét képezik. Bizonyos táplálék- és gyógynövényeinken túl az arabinogalaktánok széles körben vannak jelen a fák egyes részeiben is – legfontosabb modern forrásuk az észak-amerikai, nyugati vörösfenyők, amelyeknek egyedi tulajdonsága a bennük lévő arabinogalaktán kiváló vízoldékonysága és nagy stabilitása.

A vörösfenyő-arabinogalaktán tehát egyrészről egy kiváló és szelektív rostforrás (könnyen emészthető, ritkán okoz panaszt), amelyet az EFSA és az FDA is jóváhagyott. Kimutatták, hogy növeli a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) termelődését, illetve csökkenti az ammónia képződését és felszívódását. A bizonyítékok azt is jelzik, hogy a vörösfenyő arabinogalaktán emberi fogyasztása jelentős hatással lehet a mikroflóra javulására, különös tekintettel az anaerob baktériumok, például a Lactobacillus számának fokozására.

Az arabinogalaktán élettani hatásait számos, nevén nevezett tudományos kutatás vizsgálta már, erre néhány konkrét példa:

 1. Egy korábbi 2013-as kutatás felvetése az volt, hogy a vörösfenyő arabinogalaktán (Resist Aid®) megelőzheti a megfázásos jellegű fertőzéseket immunregeneráló tulajdonságai miatt. A saját fejlesztésű vörösfenyő arabinogalaktán-készítmény hatásait vizsgálták egy placebo-kontrollos, kettős-vak, randomizált klinikai vizsgálatban a megfázás előfordulására és tüneteire, illetve az immunfunkcióra ható tulajdonságai kapcsán. Az összesen 199 résztvevőt, akiknek saját bevallása szerint 6 hónapon belül háromszor volt megfázása, véletlenszerűen választották ki, majd 4,5 g arabinogalaktán készítményt vagy placebót kaptak egy 12 hetes periódus alatt. A megfázásos epizódokat orvosok erősítették meg. Eredmények arról számoltak be, hogy az arabinogalaktán hajlamos volt csökkenteni a megfázás előfordulását. Az arabinogalaktán kiegészítés szignifikánsan csökkentette a megfázással érintett résztvevők számát. A protokoll-csoportonkénti megfázás előfordulási gyakorisága és a fertőzés által érintett résztvevők száma szignifikánsan kevesebb volt az arabinogalaktánt kapottaknál a placebot fogyasztókhoz képest. A tanulmány bebizonyította, hogy a vörösfenyő arabinogalaktán fokozza a szervezet védekezőképességét a megfázásos fertőzések ellen.
 2. Egy 2016-os tanulmány is megerősített mindezt: a megfigyelések arra utalnak, hogy a vörösfenyő arabinogalaktán szerepet játszik a megfázásos fertőzések javításában, bár a hatásmódját még tovább kell vizsgálni. Különböző hipotézisek merülnek fel, mivel a vörösfenyő arabinogalaktán közvetett módon hathat a mikrobiótától függő mechanizmusokon keresztül és/vagy közvetlen hatást gyakorolhat az immunrendszerre a bélhez kapcsolódó nyirokszövetek (GALT) révén.
 3. A legújabb, 2020-as kutatás remek szinergiát, azaz egymás hatásának erősítését talált a Lactobacillus tartalmú probiotikumok, az arabinogalaktán (pre) és a kolosztrum között, mind emésztőrendszeri, mind immunrendszeri tekintetben. A tünetekben klinikai javulását figyeltek meg az IBS-ben szenvedő betegek 65–75%-ánál, A „kezelés” hatására 20 beteg közül ötnél a kezdeti tünetek teljesen megoldódtak.

Az elvégzett kísérletek alapján megállapíthatjuk, hogy az arabinogalaktánok:

 • javítják az immuntoleranciát, mind celluláris (sejtes), mind humorális oldalon
 • kíméletesen támogatják az adaptív immunrendszer munkáját azáltal, hogy fokozzák a fehérvérsejtek termelődését
 • prebiotikus hatással bírnak – szelektív módon elősegíti a jótékony baktériumok szaporodását a bélrendszerben

A normális bélflóra fenntartása azért fontos, mert megvédi a szervezetet a káros mikroorganizmusok behatolásaitól, elősegíti az emészthetetlen rostok hasznosulását, biztosítja a bélnyálkahártya integritását, kiegyensúlyozza a szervezet immunitását, javítja az inzulinérzékenységét, sőt még az agy működésére is hatással van (agy-bél-mikrobiom tengely).

A Resist Aid® arabinogalaktán a 2014-es VitaFood Expón innovációs díjat nyert, mely felgyorsította az EU-s megjelenését is, annak ellenére, hogy nagyon drága alapanyag. Célunk, hogy segítségével ötvözzük egy új összetevő lehetőségeit a tradicionális bölcsességek előnyeivel. Kutatások igazolják, hogy alkalmazása pozitívan befolyásolja a természetes ölősejtek (NK sejtek) aktivitását és a nagy falósejtek (makrofágok) mennyiségét. Alkalmazása mellett növekszik az össz-fehérvérsejtszám és javul az immunválasz, valamint az immuntolerancia is.

Mindezen tulajdonságok mellett a Resist Aid® természetes polifenolokat, az oxidativ stressz leküzdésében segítséget nyújtó „színanyagokat”, pontosabban kvercetint és taxifolint is tartalmaz. A színanyagok jótékony hatása közismert, immunomuduláns és gyulladáscsökkentő hatásaik mellett a szervezetben található szabadgyökök megkötésében, a káros oxidatív folyamatok csökkentésében segítenek.

A flavonoidok más antioxidánsok, például a szelén, E- és C- vitaminok élettani hatásait is fokozhatják, mivel szinergiát alkotnak. Az érrendszer kapcsán is preventív jelleggel alkalmazhatók. Az Arabino-X-immuno ráadásul egy már-már íztelen, remekül oldódó por: könnyen keverhető vízhez vagy növényi italokhoz, tehát ideális kiegészítő mind felnőttek, mind gyermekek számára.

A vörösfenyő-arabinogalaktán tehát fontos immuntámogató tulajdonságokkal rendelkezik, és egyben kiváló rostforrás. Prebiotikumként növeli a vastagbélben a hasznos baktériumok számát, emellett nem csak emésztésügyileg érdemes alkalmazni.

Érdemes C-vitaminok mellé, illetve olyan emésztési panasz kapcsán is fogyasztani, mint amilyen pl. a GERD (reflux), IBS, IBD, funkcionális emésztési zavarok (ilyen az ekcéma is). Elsősorban viszont akkor:

 • ha gyakrabban kapunk el különböző fertőzéses jellegű (pl. kifejezetten vírusos vagy megfázásos) betegségeket
 • ha meg akarjuk előzni a szezonális megbetegedéseket (pl. influenza és más, felső légúti panaszok)
 • ha gyulladásos bélbetegségek (pl. IBD) jelei mutatkoznak.

„Évek óta szerettem volna idehaza is felhasználni a Resist Aid® arabinogalaktánt, mert nekem számos okból ez vált be a legjobban. Semmiféle kompromisszumot nem vállaltunk ezzel a termékkel.”– Bartha Ákos, Táplálkozás-Beállítás™ (az Alacsony FODMAP-étrend című könyv társszerzője)

A termékek itt érhetőek el:

https://nutribalance.hu/termek/freyagena-arabino-x-immunorost-komplex/

https://nutribalance.hu/termek/pre-pro-pakk/


https://www.paleocentrum.hu/…/Arabino-X-immonorost…

Kedvezményes kód: TB2015 (-10%, minden más termékre is)

https://netbiobolt.hu/bolt/%C3%A9trendkieg%C3%A9sz%C3%ADt%C5%91k/pro-es-prebiotikumok/freyagena-arabino-x-immunorost-komplex-300-g.htm

Kedvezményes kód: avalomedica (-5%, minden más termékre is)

Források:

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23339578/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828828/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352398/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!