Fehérjeporok IBS-ben?

Fehérjeporok IBS-ben?
2021.05.12.
(Nagyobb dózisú) fehérjeporok fogyasztása IBS esetén – valóban szükséges?
 
Számos esetben merülnek fel kérdések a különféle fehérjeporok fogyasztásával kapcsolatban, melyek közül sok az alacsony FODMAP-diétával való összeférhetőségre vonatkozik. Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre választ adhassunk, a fehérjeporok körültekintő tesztelésére lenne szükség. A következőkben a fehérjék- és fehérjekiegészítés alapjait taglaljuk, illetve ezek relevanciáját az IBS-ben szenvedő betegeknél.
 
Az alacsony FODMAP-étrendről bővebben: https://www.libri.hu/…/bartha_akos.alacsony-fodmap…
 
A fehérje élettani funkciója
A fehérje az étrend elengedhetetlen, létfontosságú alkotóeleme – testünk minden sejtjében megtalálható, fontos hormonok/enzimek alkotóeleme, valamint elengedhetetlen az izmok helyreállításához és regenerálódásához. A fehérje különbözik az étrendben található más makrotápanyagoktól (azaz szénhidrátoktól/zsíroktól), mert nem tárolható úgy, mint azok. Ehelyett a szervezet a fehérjéket aminosavakra bontja (a fehérje építőkövei), és folyamatosan átalakítja a szervezetben. Testünk folyamatosan építi és bontja a fehérjéket, a felesleges étkezési fehérje pedig főleg a vizelettel ürül.
 
Kinek van szüksége fehérjepótlásra?
Az alapokon túl, nézzük az érdekesebb kérdéseket! Az emberek döntő többsége alapvetően több fehérjét fogyaszt, mint amennyire szüksége lenne (ráadásul igen egyoldalúan), azaz nincs szüksége fehérjepótlásra (1). Ez jellemzően a szabadidősportolókra is vonatkozik még, akik akár hetente 5-6x, 1-2 órát edzenek! Bizonyos esetekben a fehérjepótlás viszont elengedhetetlen, melynek általában a táplálkozási elégtelenség az oka (pl. vegán étkezés vagy súlyos emésztési zavarok), illetve a megnövekedett szükséglet (pl. élsportolók makrotápanyag-igénye).
Nincs arra utaló bizonyíték, hogy az IBS-es betegeknek extra fehérjeszükségletük lenne, vagy hogy az alacsony FODMAP-diéta követése jelentősen befolyásolná a fehérjebevitelt. Sok fehérjeforrás (pl. belsőségek/halak/húsok) eleve természetesen alacsony FODMAP-étel, és egy nemrégiben készült tanulmány szerint a fehérjebevitel ugyanolyan mértékű maradt, amikor a beteg a szokásos étrendjéről az alacsony FODMAP-étrendre váltott (2).
 
Fehérjeporok és FODMAP-ok
A fehérjeporok tesztelése során az volt a tapasztalat, hogy a tiszta fehérje kivonása kihívást jelent a gyártók számára és ezek a termékek gyakran magas FODMAP-tartalommal rendelkeznek (pl. tejcukor!). Míg ezek a termékek csak körülbelül 70-90% közötti fehérjetartalommal rendelkeznek, az IBS-ben szenvedő egyének tüneteinek előidézéséhez nagyon kis mennyiségű FODMAP is elegendő (pl. szójafehérje!). Az összetevők listája emellett tele lehet ismeretlen komponensekkel (édesítőszerek?) és a termék laboratóriumi elemzése nélkül rendkívül nehézkessé válik a FODMAP-tartalom behatárolása egy címke alapján.
 
Hacsak egy egészségügyi szakember nem írja elő, hogy a fehérje-kiegészítés elengedhetetlen, általános tanácsunk az, hogy a fehérjebevitel elsősorban kiegyensúlyozott, teljes értékű étrendi elemekből legyen fedezve. A belsőségek, a húslevesek, a halak, a tenger gyümölcsei és a húsok fehérjetartalma magas és önmagukban is bőségesen elegendőek lehetnek a napi fehérjeszükséglet fedezésére. A csont- és porcleves (alaplé) is kiváló fehérjebeviteli módszer, illetve gyakorlatilag kötelező eleme az IBS-es „gyógy”étrendnek (is).
 
Szabó Dániel Kollégánk
 
 
 
Források:
1. ABS. Australian Health Survey: Nutrition First Results-Foods and Nutrients. Canberra: ABS; 2014.
2. Staudacher HM, Ralph FSE, Irving PM, Whelan K, Lomer MCE. Nutrient Intake, Diet Quality, and Diet Diversity in Irritable Bowel Syndrome and the Impact of the Low FODMAP Diet. J Acad Nutr Diet. 2020;120(4):535-47.
3. Corgneau M, Scher J, Ritie-Pertusa L, Le Dtl, Petit J, Nikolova Y, et al. Recent advances on lactose intolerance: Tolerance thresholds and currently available answers. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2017;57(15):3344-56.
 

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!