Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Étrend-kiegészítő Szeminárium – Egyensúlyban a hatóanyagokkal
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
Freyagena KIDS Mix
Freyagena KIDS Mix termékajánló
Sütőtökös snidlinges sushi
Egyik személyes kedvenc… (Laurien)
Burgonya és IR étrend
Inzulinrezisztenciában eléggé rossz híre van a burgonyának a magasabb glikémiás indexe miatt…
Egy személyes jellegű írás…
…Vaspál Melinda kolléganőnktől…
Ez az adat számos terülten megegyezik saját kutatásainkkal is (melyek kommunikálása miatt gyakran értek minket „kritikák”): genetikai laktózintolerancia (kb. 40%), genetikai és nem-lisztérzékenység specifikus gluténérzékenység (kb. 30-50%), valamint például fruktóz-felszívódási zavar (vagy más, fermentálódó szénhidrát érzékenység) (kb. 30-35%)…
Érdekes, hogy az információ részben adott a „Dietetikus szakirány” képzési anyagaiban, mégis mintha tabu (néha inkább nyílt konfrontáció) lenne a témát kutatni, feltárni, valamint gyakorlati vonatkozásaiban előmozdítani, a mindennapok részévé tenni és kommunikálni róla…!?
Értjük mi, hogy ha valaki nem érzékeny például a fenti ételféleségekre, akkor közegészségügyi szempontból nem feltétlenül indokolt ezek kerülése… de mégis hogyan fog kiderülni az érzékenysége egyáltalán, ha a közegészségügyi vonatkozású kommunikációkban (részben sokszor megtévesztően, pontatlanul és felelőtlenül az ételallergiákkal összemosva a témát) még mindig csak pár %-os, laikusok számára jelentéktelennek tűnő számokkal dobálózunk… hiszen egy genetikai hátterű (kivizsgálható), de rejtett ételérzékenység hosszútávon nagyon alattomos tud lenni… és a 2% ételallergia (IgE) nem egyenlő a 42% ételérzékenységgel (többek között ezért is vizsgáljuk nagy körültekintéssel élsportolóink kapcsán a fenti érzékenységeket).
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!