Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Ez az adat számos terülten megegyezik saját kutatásainkkal is (melyek kommunikálása miatt gyakran értek minket „kritikák”): genetikai laktózintolerancia (kb. 40%), genetikai és nem-lisztérzékenység specifikus gluténérzékenység (kb. 30-50%), valamint például fruktóz-felszívódási zavar (vagy más, fermentálódó szénhidrát érzékenység) (kb. 30-35%)…
Érdekes, hogy az információ részben adott a „Dietetikus szakirány” képzési anyagaiban, mégis mintha tabu (néha inkább nyílt konfrontáció) lenne a témát kutatni, feltárni, valamint gyakorlati vonatkozásaiban előmozdítani, a mindennapok részévé tenni és kommunikálni róla…!?
Értjük mi, hogy ha valaki nem érzékeny például a fenti ételféleségekre, akkor közegészségügyi szempontból nem feltétlenül indokolt ezek kerülése… de mégis hogyan fog kiderülni az érzékenysége egyáltalán, ha a közegészségügyi vonatkozású kommunikációkban (részben sokszor megtévesztően, pontatlanul és felelőtlenül az ételallergiákkal összemosva a témát) még mindig csak pár %-os, laikusok számára jelentéktelennek tűnő számokkal dobálózunk… hiszen egy genetikai hátterű (kivizsgálható), de rejtett ételérzékenység hosszútávon nagyon alattomos tud lenni… és a 2% ételallergia (IgE) nem egyenlő a 42% ételérzékenységgel (többek között ezért is vizsgáljuk nagy körültekintéssel élsportolóink kapcsán a fenti érzékenységeket).
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!