Emésztőrendszerünk és bőrünk kapcsolata

Emésztőrendszerünk és bőrünk kapcsolata
2020.12.14.

A legújabb kutatások szerint a rosacea és a Helicobacter pylori (H. pylori) fertőzés és/vagy a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) között potenciális kapcsolat áll fenn.

Jelen kutatásba 90 rosaceás beteget vontak be, a kontroll csoport pedig szintén 90 főből állt. (13) C kilégzés tesztet és H. pylori széklet antigén (HpSA) tesztet használtak a H. pylori fertőzés megállapítására, valamint glükóz kilégzés tesztet a SIBO diagnosztizálására. A kutatók megállapították, hogy a H. pylori fertőzés prevalenciája szignifikánsan magasabb volt a rosaceában szenvedő betegeknél, mint a kontroll csoportnál, míg a SIBO előfordulása összehasonlítható volt a két csoport között. A H. pylori fertőzés felszámolásával a rosaceás betegek bőrtünetei jelentősen javultak (klaritromicin nevű antibiotikumot használva).

Gyomorműködés zavara, jódhiányos pajzsmirigy alulműködés? Mik lennének a természetes, hosszútávú megoldások? A H. pylori ráadásul nem „közellenség”, a gyomorban számos pozitív hatással bír (itt inkább szimbiózisban él velünk).

Forrás: Gravina Ag et al. (2015). Helicobacter pylori infection but not small intestinal bacterial overgrowth may play a pathogenic role in rosacea. United European Gastroenterol J, 2015 Feb;3(1):17-24.

Fordította: Polgár Annamária Kolléganőnk


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!