Élelmiszerbiológiai megközelítés az alacsony FODMAP-étrend kiegészítéseivel

Élelmiszerbiológiai megközelítés az alacsony FODMAP-étrend kiegészítéseivel
2019.01.27.

Egy újabb friss tanulmány, mely megerősíti a Táplálkozás-Beállítás™ által évek óta használt megközelítések hatékonyságát speciálisan összetett esetekben is (hiszen mi tapasztalati alapon évek óta célzottan és személyre szabottan kombináljuk indokolt esetben az Élelmiszerbiológiai megközelítést™ az alacsony FODMAP-étrend kiegészítéseivel):

Endometriózis (és) irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő betegek esetében: specifikus tüneti és demográfiai profil, valamint az alacsony FODMAP-étrendre adott válasz.

A jelen tanulmány következtetései:
Az egyidejűleg endometriózissal és IBS-sel is küzdő Nők egy egyedülálló tünetegyüttest mutatnak. Az alacsony FODMAP étrend hatásosnak bizonyul a bélrendszeri tünetekkel és endometriózissal is rendelkező Nőknél.

Egy nagyon fontos eredmény a kutatásból: a Róma III. Kritériumait teljesítő, IBS-sel előzetesen diagnosztizált 160 Nő közül 36% -uknak volt egyidejű endometriózisa is (!).

Forrás:
Aust N Z J Obstet Gynaecol. 2017 Apr;57(2):201-205.
Endometriosis in patients with irritable bowel syndrome: Specific symptomatic and demographic profile, and response to the low FODMAP diet. Moore JS, Gibson PR, Perry RE, Burgell RE.

Mindkét téma (külön-külön) része témaspecifikus előadásunknak (egyedülállóan úttörő módon, évekre visszanyúló tapasztalatokkal):
https://www.taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/

(Indokolt esetben, endometriózissal összefüggésben mi továbbra is az „Élelmiszerbiológiai megközelítéssel™” együtt javasoljuk az alacsony FODMAP-étrend összeállítását.)


 

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!