Egyszerű módszer székrekedés tüneteinek kezelésére

Egyszerű módszer székrekedés tüneteinek kezelésére
2022.10.13.

Egyszerű módszer, ami segíthet csökkenteni a krónikus székrekedés tüneteit:

Bizonyos testhelyzetek megkönnyíthetik a széklet teljes kiürítését. Tanulmányok kimutatták, hogy félig ülő helyzetben, kissé megemelt lábakkal (csípő körülbelül 35 fokos szögben) lényegesen kevesebb széklet marad vissza a vastagbélben.

Egy vizsgálatban összehasonlították a székletürítés során ülve vagy guggolva kifejtett erőkifejtést. Huszonnyolc látszólag egészségesnek tűnő, normális bélműködésű személyt (17-66 évesek) kértek meg arra, hogy digitális időmérővel rögzítsék a kielégítő ürítés érzéséhez szükséges nettó időt, miközben három alternatív helyzetben ürítettek: egy normál méretű WC-ülésen (41-42 cm magas) ülve, egy alacsonyabb WC-ülésen (31-32 cm magas) ülve és guggolva. Arra is megkérték őket, hogy jegyezzék fel a székletürítési erőfeszítés intenzitására vonatkozó szubjektív benyomásukat. Minden helyzetben hat egymást követő székletürítést rögzítettek. Mind a kielégítő székletürítés érzéséhez szükséges idő, mind a szubjektíven értékelt erőlködés mértéke a guggoló helyzetben minden önkéntesnél jelentősen csökkent a két ülő helyzethez képest. A guggolás vélhetően az anorectalis szög tágításával és a medencefenék izmainak megnyújtásával segít, ami lehetővé teszi a széklet könnyebb áthaladását.

A guggoló testhelyzet elérésében segít az is, ha egy kis sámlit helyezünk a WC elé és erre tesszük fel a lábainkat.

Forrás:
Sikirov D. Comparison of straining during defecation in three positions: results and implications for human health. Dig Dis Sci. 2003 Jul;48(7):1201-5. doi: 10.1023/a:1024180319005.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!