Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Gyömbéres-kurkumás karfiolkrémleves
A csípős hideg időben nagyon jól esik egy forró leves…
Hogyan együnk jót bárhányévesen?
Hogy közben a testünk és a szemünk is örül…
Álmaim(d) vegyes salátája
Fehérjeforrásként én legfőképpen szárnyast/főtt tojást javasolnék hozzá…
A rendszertelen alvási mintázatok és a cukorbetegség közötti összefüggés
Egy 84 421 fő bevonásával és 7 éves követéssel zajlott vizsgálat megállapította, hogy…
Használunk egy saját fejlesztésű tesztet (adott esetben kapcsolódó laborvizsgálatokkal kiegészítve), ami ezen a ponton nem egy laboratóriumi vagy műszeres vizsgálat, viszont ami ennél fontosabb, ad egy megfelelő és biztos kiindulási pontot EGYÉNI ANYAGCSERE-PROFILUNK megállapításához, az alapvető különbségek megértéséhez és későbbi felismeréséhez.
Ezek a különbségek ugyanis nagyon fontosak, hiszen az egymással versengő étrendi ajánlások tengerében egy-egy rendszeren belül nagyon ritkán lehet a következőt olvasni:„igen, kedves Olvasó, az viszont nem biztos, hogy mindez Önnél is pontosan a leírtak szerint fog működni” vagy ahogy Karinthy írja: „a természet nem végzett egyetemet és neki nincs orvosi diplomája”.
Ugyanis aki rendelkezik egy alapvető tudással egyéni anyagcsere-profiljáról (amellett, hogy átfogó ismeret birtokába kerül arról is, hogy melyek a jótékony hatású élelmiszerek) megérti a jelentőségét annak, hogy miért olyan fontos odafigyelni testünk jelzéseire annak érdekében, hogy beállítsuk a számunkra legmegfelelőbb táplálék-összetételt (és megtaláljuk a belső egyensúlyt=TÁPLÁLKOZÁS-BEÁLLÍTÁS). Ezalatt elsősorban azt értjük, hogy a három, úgynevezett makrotápanyag (a szénhidrát, a fehérje és a zsír) étkezésünkben a számunkra megfelelő egyensúlyba és arányba kerül. Kiegészítve mindezt további létfontosságú tápanyagokkal.
Rengetegen és rengeteget foglalkoznak körülöttünk a mikrotápanyagokkal (ásványi anyagok, vitaminok) és azok vélt vagy valós hiányával, elvonva figyelmünket azokról az anyagokról (szénhidrát-fehérje-zsír), melyek egyensúlytalansága komoly megbetegedésekhez, hormonális- és anyagcsere-zavarokhoz, emésztési problémákhoz és idegrendszeri elváltozásokhoz vezethet!
Tegyük rendbe az elsődleges kihívásokat még azelőtt, mielőtt elvesznénk a részletekben és az információdömping zűrzavarában…
Károly 46 éves, számos metabolikus szindrómát halmozott fel az elmúlt évek során (nem alkoholos eredetű zsírmáj, magas vérnyomás, túlsúly, nehézkes fogyás, magas húgysav, triglicerid és HbA1C értékek). Édesapja időskori cukorbeteg, nem az egyetlen a családjában. Izomtömege alacsony (mindig is az volt), testzsír-százaléka magas és jelentős zsigeri (viszcerális) zsírral is küzd. Jellemző rá a gyomorégés, főleg, ha finomított szénhidrátot fogyaszt. Továbbá gyakran erősen puffad is. Felmerült pár éve az Ankylosing spondylitis gyanúja, ezt végül nem vizsgáltak ki részletesen. Édesanyja pajzsmiriggyel és ízületi gyulladással kezelt. 2 gyógyszert is szed, melyek befolyásolhatják a cukor-anyagcseréjét, stb… Egyéni anyagcsere-profil tekintetében Károlynak tehát egy nem alacsony fehérjetartalmú ( 25% kcal), közepesen magas zsírtartalmú (telített zsírok és omega-9, némi omega-3; 40-45% kcal), valamint szénhidrátban, fruktózban is szegény (35-40% kcal vagy kevesebb) paleo-barát, személyre szabott étrendet „állítunk be”. Természetesen mindezt kiegészítve funkcionális egyensúlytalanságainak megoldásával is.
Egyéni tanácsadásra jelentkezni itt tud:
Bejelentkezés egyéni konzultációra
https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/photos/a.504923602891742/597497400301028/
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!