Egy markáns recept

Egy markáns recept
2019.03.24.

Anyagcsere-profiljainknak (glucotypes) megfelelően alapvetően egy markáns recept (egészséges zsírokban domináns, low carb), ezen felül egy igazán tápanyagdús menü:

Bárányragu, párolt zöldségekkel, sütőben sült fehér édesburgonyával, fermentált zöldséggel.
  1. A raguhoz felvágtam egy fél fehér- és lilahagymát, amit tisztított vajon (ghee) megsütöttem, majd hozzáadtam a bárányt.
  2. Fűszerezésnek zöld curryt, sót és borsot használtam. (Ízlés szerint változtatható, ehhez is jól illik zöldfűszer, pl. friss metélőhagyma, vagy rozmaring, így egyben szigorú paleolit AIP menü is.)
  3. A fehér édesburgonyát megkentem kókuszzsírral, sóztam, majd sütőben 25-30 percig sütöttem.
  4. A zöldségeket serpenyőben vagy gőz fölött pároltam.

Az étkezések előtt elfogyasztott fermentált zöldség funkcionálisan támogatja a gyomorműködést, a benne lévő probiotikumok (pl. lactobacillus plantarum) pozitívan hatnak emésztőrendszerünkre.

Sokszor hangsúlyozzuk, hogy fogyasszatok élénk színű zöldségeket, hisz számos jótékony hatásuk van egészségünkre:
a zöldségek színét adó polifenolok pozitívan befolyásolják vércukor- és inzulinszintünket is, valamint gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A keresztesvirágúak nutriterápiás hatóanyagainak is előnyösek.

Szép estét és jó étvágyat!


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!