Egy kihívásokkal teli diagnózis hasfájással küzdő gyermekek körében

Egy kihívásokkal teli diagnózis hasfájással küzdő gyermekek körében
2020.03.02.

Az NCGS (nem cöliákiaspecifikus gluténérzékenység) egy kihívásokkal teli diagnózis hasfájással küzdő gyermekek körében.

Több gluténtartalmú gabonák fogyasztásával kapcsolatos betegség jól elismert annak ellenére, hogy ellentétes és szerteágazó klinikai tüneteket ölthet:

  • hagyományos értelemben vett cöliákia
  • autoimmun enteropátia (mely glutén fogyasztásával kiváltható az arra érzékeny egyéneknél)
  • búzaallergia
  • és az elmúlt időben felbukkant NCGS – mi preferáljuk a „gluténtartalmú gabonák fogyasztására adott általános érzékenység” megfogalmazást, hiszen legtöbbször a reakció nem fehérjetermészetű


Amíg a cöliákia és búzaallergia ismert betegségek egyértelműen diagnosztizálható klinikai tesztekkel és biológiai paraméterekkel, ezzel szemben a NCGS-t nehezebb diagnosztizálni, főleg az olyan gyermekeknél, akiknek funkcionális gasztrointesztinális panaszaik (FGID) vannak. A NCGS egy olyan emésztőrendszeri szindróma, mely az emésztőrendszeri tüneteken kívüli panaszokat is okoz (melyek pár órán vagy napon belül kialakulhatnak), de néha több nappal a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása után tartósan is előfordulhatnak. Gyermekek esetén az NCGS tünetei a hasi fájdalom és hasmenés, míg az emésztőrendszeren kívüli tünetek nem olyan gyakoriak náluk mint a felnőtteknél (kivéve az ekcéma ).

Nincs még olyan precíz teszt vagy specifikus biomarker, ami tűpontosan kimutatja a NCGS-et, kivéve ha a panaszok reprodukálható módon megszűnnek a gluténmentes étrenden.
Legújabb kutatások szerint a búza peptid fehérjerésze nem szükségszerűen az egyedüli kiváltó oka a klinikai tüneteknek. A mono-, vagy oligoszacharidok, olyanok mint a fruktánok és más búza alkotóelemek komoly és egyértelmű emésztőszervi tüneteket váltottak ki klinikai kutatásokban. Az alacsony FODMAP-étrend egyik alapelve a fruktánok minimalizálása.

Ezen újabb eredmények tudatában a gluténérzékenység valószínűleg túl restriktív kifejezés, valójában sok esetben többről lehet só, mint kizárólag a gluténnal kapcsolatos problémáról. A NCGS a népesség 1-20%-ánál volt dokumentálható és növekszik a száma, azonban a legtöbb adat a páciensek által jelentett „gluténérzékenység” vagy gluténtartalmú gabonák elhagyása volt az orvosilag diagnosztizált esetek nélkül.

A kezelés részeként tehát pár hétig vagy hónapig érdemes a gluténtartalmú élelmiszereket elhagyni az étrendből hasi panaszokkal küzdő gyermekek esetében (is).

Forrás: Ann Nutr Metab. 2018;73 Suppl 4:39-46.
Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Challenging Diagnosis in Children with Abdominal Pain.
Ruemmele FM.

Fordítás: Polgár Annamária Kolléganőnk

A gyermekkori ételérzékenységek vizsgálatával kapcsolatban részletesebb ismeretek az alábbi videóban lelhetők fel:

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!