Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Több gluténtartalmú gabonák fogyasztásával kapcsolatos betegség jól elismert annak ellenére, hogy ellentétes és szerteágazó klinikai tüneteket ölthet:
Amíg a cöliákia és búzaallergia ismert betegségek egyértelműen diagnosztizálható klinikai tesztekkel és biológiai paraméterekkel, ezzel szemben a NCGS-t nehezebb diagnosztizálni, főleg az olyan gyermekeknél, akiknek funkcionális gasztrointesztinális panaszaik (FGID) vannak. A NCGS egy olyan emésztőrendszeri szindróma, mely az emésztőrendszeri tüneteken kívüli panaszokat is okoz (melyek pár órán vagy napon belül kialakulhatnak), de néha több nappal a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása után tartósan is előfordulhatnak. Gyermekek esetén az NCGS tünetei a hasi fájdalom és hasmenés, míg az emésztőrendszeren kívüli tünetek nem olyan gyakoriak náluk mint a felnőtteknél (kivéve az ekcéma ).
Nincs még olyan precíz teszt vagy specifikus biomarker, ami tűpontosan kimutatja a NCGS-et, kivéve ha a panaszok reprodukálható módon megszűnnek a gluténmentes étrenden.Legújabb kutatások szerint a búza peptid fehérjerésze nem szükségszerűen az egyedüli kiváltó oka a klinikai tüneteknek. A mono-, vagy oligoszacharidok, olyanok mint a fruktánok és más búza alkotóelemek komoly és egyértelmű emésztőszervi tüneteket váltottak ki klinikai kutatásokban. Az alacsony FODMAP-étrend egyik alapelve a fruktánok minimalizálása.
Ezen újabb eredmények tudatában a gluténérzékenység valószínűleg túl restriktív kifejezés, valójában sok esetben többről lehet só, mint kizárólag a gluténnal kapcsolatos problémáról. A NCGS a népesség 1-20%-ánál volt dokumentálható és növekszik a száma, azonban a legtöbb adat a páciensek által jelentett „gluténérzékenység” vagy gluténtartalmú gabonák elhagyása volt az orvosilag diagnosztizált esetek nélkül.
Forrás: Ann Nutr Metab. 2018;73 Suppl 4:39-46.Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Challenging Diagnosis in Children with Abdominal Pain.Ruemmele FM.
Fordítás: Polgár Annamária Kolléganőnk
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!