Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Inzulinrezisztencia komplexen, de másképpen.
Fogamzásgátló elhagyását követő ciklus-kimaradás visszafordításának támogatása
Életmódbeli javaslatok a fogamzásgátló elhagyását követő ciklus kimaradás (amenorrhea) visszafordításának támogatására…
CA-125 labormarker csökkentésének lehetőségei
CA-125 labormarker csökkentése például endometriózissal összefüggő gyulladások esetén…
Omega-3 bevitel és a szülés utáni depresszió
Több kutatás kimutatta, hogy a terhesség alatt az anya Omega-3 szintje felére esik le, és még a szülés utáni…
Étrendi AGE bevitele és demencia összefüggése
A nagyobb étrendi AGE bevitele a demencia fokozott kockázatával jár, függetlenül a genetikai hajlamtól…
Több gluténtartalmú gabonák fogyasztásával kapcsolatos betegség jól elismert annak ellenére, hogy ellentétes és szerteágazó klinikai tüneteket ölthet:
Amíg a cöliákia és búzaallergia ismert betegségek egyértelműen diagnosztizálható klinikai tesztekkel és biológiai paraméterekkel, ezzel szemben a NCGS-t nehezebb diagnosztizálni, főleg az olyan gyermekeknél, akiknek funkcionális gasztrointesztinális panaszaik (FGID) vannak. A NCGS egy olyan emésztőrendszeri szindróma, mely az emésztőrendszeri tüneteken kívüli panaszokat is okoz (melyek pár órán vagy napon belül kialakulhatnak), de néha több nappal a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása után tartósan is előfordulhatnak. Gyermekek esetén az NCGS tünetei a hasi fájdalom és hasmenés, míg az emésztőrendszeren kívüli tünetek nem olyan gyakoriak náluk mint a felnőtteknél (kivéve az ekcéma ).
Nincs még olyan precíz teszt vagy specifikus biomarker, ami tűpontosan kimutatja a NCGS-et, kivéve ha a panaszok reprodukálható módon megszűnnek a gluténmentes étrenden.Legújabb kutatások szerint a búza peptid fehérjerésze nem szükségszerűen az egyedüli kiváltó oka a klinikai tüneteknek. A mono-, vagy oligoszacharidok, olyanok mint a fruktánok és más búza alkotóelemek komoly és egyértelmű emésztőszervi tüneteket váltottak ki klinikai kutatásokban. Az alacsony FODMAP-étrend egyik alapelve a fruktánok minimalizálása.
Ezen újabb eredmények tudatában a gluténérzékenység valószínűleg túl restriktív kifejezés, valójában sok esetben többről lehet só, mint kizárólag a gluténnal kapcsolatos problémáról. A NCGS a népesség 1-20%-ánál volt dokumentálható és növekszik a száma, azonban a legtöbb adat a páciensek által jelentett „gluténérzékenység” vagy gluténtartalmú gabonák elhagyása volt az orvosilag diagnosztizált esetek nélkül.
Forrás: Ann Nutr Metab. 2018;73 Suppl 4:39-46.Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Challenging Diagnosis in Children with Abdominal Pain.Ruemmele FM.
Fordítás: Polgár Annamária Kolléganőnk
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!