Egy gyulladáscsökkentő ételhez receptünk

Egy gyulladáscsökkentő ételhez receptünk
2021.05.12.
Gyulladáscsökkentő étkek közé sorolhatóak (a teljesség igénye nélkül) a zöldfűszerek (pl. koriander), a halak és tengeri ételek (pl. garnélarák), a csontleves és egyéb fűszerek is mint pl. a gyömbér. Ebben a levesben ezekből mindegyik megtalálható!
 
Nagy előnye a jó recepteknek, hogy bátran variálhatjuk ízlés szerint. A kékkagyló helyett választhatunk valamilyen halat (pl. lazacot) vagy készíthetjük csak garnélával. Ha nem szeretjük a koriandert, használhatunk pl. thai bazsalikomot vagy friss snidlinget. Alaplevünk (csontlevesünk) pedig készülhet halcsontokból, csirkecsontokból vagy marhacsontokból.
 
Hozzávalók:
  • 1 liter sült csirke alaplé
  • 1 közepes darab gyömbér, hámozva, szeletelve
  • 2 újhagyma, darabolva (zöldjét tegyük félre a tálaláshoz)
  • 2 nori lap
  • 30 dkg kékkagyló
  • 30 dkg garnéla
  • 20 dkg king soba noodle (japán hajdinatészta)
  • 1 csokor korianderzöld
  • só, ízlés szerint
 
  1. A sült csirke alapléből érdemes nagyobb mennyiséget főzni, a fagyasztóban sokáig eláll. Úgy készítjük, hogy a csirkeszárnyat 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára pirítjuk. (A tepsi alján fennmaradó kisült csirkezsírt eltehetjük későbbi felhasználásra.) Lábosba tesszük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és egy kevés só hozzáadásával alacsony lángon 90 percig főzzük. Közben, ha szükséges, lehabozzuk a tetejét. Az így elkészült alaplevet sokszínűen felhasználhatjuk, a benne főtt csirkeszárnnyal együtt.
  2. A ramenhez felforralunk 1 liter alaplevet, majd hozzáadjuk a gyömbért és az újhagymát, alacsony lángon 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a rákot és a kagylót, további 5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről és beleáztatjuk a norit. Pár perc pihentetés után kivesszük a nori lapokat, ízlés szerint vékony csíkokra vágjuk. Ha szükséges, sózzuk a levest, illetve ilyenkor tehetünk bele a félretett csirkezsírból egy kiskanálnyit, nagyon jó ízt ad a lének.
  3. A tésztát forrásban lévő, bő, sós vízben kifőzzük.
  4. Tálaláshoz használjunk vékonyra vágott újhagyma zöld részét és friss koriandert.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!