Egy „édesebb”, tápanyagdús recept

Egy „édesebb”, tápanyagdús recept
2022.09.07.

A magas (egy gyakorta hiányként is jelentkező) tápanyagtartalom miatt (vas, B-vitaminok egész sora, cink, réz, A-vitamin, kolin, stb!) hetente többször – de legalábbis 1X – javasoljuk a belsőségek fogyasztását (min. májételek).

A máj az egyik legjobb A-vitamin forrás, mely nagyon fontos a D-vitamin rendszeres szedése mellett. 3000 NE/nap D3-vitamin szedése mellett 10 dkg csirkemáj kb. 4-5 napra biztosítja a szükséges A-vitamin mennyiséget az egyensúly érdekében.

Íme a recept:
A fehér hagymát üvegesre pirítjuk kacsazsíron, majd beletesszük a pecsenye májat, megfűszerezzük (jelen esetben só, bors, majoranna) és jól összekeverjük. Végül vízzel (ízlés szerint) annyi tokaji aszút öntünk rá, amennyiben készre párolódik.
(Az alkohol elpárolog a főzés során.)

Itt például rizzsel, brokkolival tálaljuk…és díszíthetjük valamilyen bogyós gyümölccsel, igazán jól passzolnak egymáshoz.

A vércukor- és inzulinkontroll további eszközei – teljesség igénye nélkül:

  • Az ételeinket elsősorban főzzük vagy pároljuk.
  • A biztonságos keményítőforrásokhoz is társítsunk egészséges zsírokat és jó minőségű fehérjéket. Mérsékeljük a nassolást!
  • A keményítőforrások mellé fogyasszunk keményítőt nem tartalmazó zöldségeket is: káposztafélék, répafélék, tökfélék, zöldbab, saláta, retek stb.

(Sajnos a korpás keksz egyik fenti feltételeknek sem felel meg… és inzulinrezisztencia tekintetében a mikrotápanyag-tartalma is majdnem nulla – mivel fehér liszt és korpa egyszerű keveréke; ez utóbbi ráadásul számos ásványi anyag és nyomelem hiányát is okozhatja/fokozhatja.)

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!