D-vitaminszint és premenstruációs szindróma (PMS)

D-vitaminszint és premenstruációs szindróma (PMS)
2022.05.06.

A premenstruációs szindróma gyakori a nők körében a ciklus második felében. Jellemzően érzelmi, pszichológiai és fizikai tünetekben nyilvánul meg (follikuláris fázisban viszont ezek nem tapasztalhatók). A PMS pontos oka a mai napig nem teljesen ismert, azonban sok kutató vélekedik arról, hogy bizonyos ásványi anyagok és vitaminok javíthatnak ezen az állapoton.

A forrásban megjelölt keresztmetszeti vizsgálat célja egyes nyomelemek és a D-vitamin szérumszintjének összehasonlítása a normál kontrollok és a PMS-ben szenvedő nők körében.

A vizsgálatban 300, véletlenszerűen kiválasztott, 19-21 év közötti nő vett részt, akik kérdőívet töltöttek ki a PMS tüneteikről, három menstruációs cikluson keresztül. A kérdőív alapján a nőket két csoportra osztották: egészséges kontrollcsoport és PMS csoport. Ezt követően megmérték többek a D-vitamin szérumkoncentrációt, és összehasonlították a két csoport között.

Az eredmények azt mutatták, hogy a D-vitamin szintje mind a kontroll, mind a PMS csoportban csökkent értékű volt, de szignifikánsan alacsonyabb volt a PMS csoportban.

Saját megjegyzés:
Ebből is láthatjuk, hogy a D-vitamin szintünk jelentősége a női hormonális egyensúlytalanságok kapcsán is kiemelkedő, normál tartományban való tartása megelőzési célból is fontos.

Forrás:
Fatemi, M., Allahdadian, M.,Bahadorani. M. (2019). Comparison of serum level of some trace elements and vitamin D between patients with premenstrual syndrome and normal controls: A cross-sectional study. International Journal of Reproductive BioMedicine (IJRM), (17)9, 647–652.

Ajánlott termékek:

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!