D-vitamin hiány és betegségek közti kapcsolata

D-vitamin hiány és betegségek közti kapcsolata
2020.02.03.
A D-vitamin hiány és inzulinrezisztencia (IR) közti kapcsolat átfogó elemzése (akár a fogantatás kapcsolatában is):
 
A legújabb bizonyítékok szerint a D-vitaminnak a csontváz egészségén kívül egyéb hasznos tulajdonságai is vannak, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeken át a daganatmegelőző és gyulladáscsökkentő hatásáig. Érdemes megjegyezni, hogy a D-vitamin hiány nagyon gyakori és kapcsolatba hozható az inzulinrezisztenciával kapcsolatos kihívásokkal is, mint a túlsúly, az elhízás és cukorbetegség. Ezen áttekintés célja, hogy megmutassa milyen molekuláris mechanizmusokon keresztül a D-vitamin hiány hozzájárulhat az inzulin rezisztencia kialakulásához.
A PUBMED adatbázisa és publikált referencialisták átnézése során 1980 és 2019 közti kutatásokat kerestünk. A kutatás során az derült ki, hogy a D-vitamin molekuláris tevékenysége részt vesz az inzulinérzékeny szövetekben is. Mind a genomikai és nem-genomikai D-vitamin tevékenység kapcsolható az inzulin jeladásért. Ezáltal, a D-vitamin csökkentette az olyan kihívások, melyek az inzulinrezisztenciához kapcsolhatóak mint az oxidatív stressz vagy csendes gyulladások.
Nemrég azt is megállapították, hogy a D-vitamin (megfelelő szintje) megakadályozza az epigenetikai módosulásokat, melyek az inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel kapcsolatosak.
 
Összegzésként elmondható tehát, hogy a D-vitamin hiány az egyik olyan faktor, mely hozzájárul az inzulinrezisztencia (IR) kialakulásához. Az alap és a klinikai kutatások is azt támogatják, hogy a D-vitamin (megfelelő szintje) kedvezően hat az inzulinrezisztenciára és hozzá kapcsolható egyéb egészségügyi kihívásokra (mint pl. a funkcionális meddőség, méhmióma, endometriózis, stb).
 
Fordította: Polgár Annamária Kolléganőnk
 
Források: Nutrients. 2019 Apr 6;11(4).
Analysis of Association between Vitamin D Deficiency and Insulin Resistance.
Szymczak-Pajor I, Śliwińska A.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!