Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
„F. Magendie-t, a kiváló francia élettan-kutatót felvillanyozta egy rumot és nádcukrot szállító hajótörés esete, és végrehajtott egy állatkísérlet-sorozatot, amelynek eredményeit 1816-ban tette közzé. Kutyákat táplált cukorral vagy olívaolajjal, illetve vízzel. Mindegyik kutya legyengült és elpusztult. A hajótörött tengerészek és a francia élettan-kutató kísérleti kutyái ugyanazt a tényt igazolták egyszer s mindenkorra: kizárólag cukrot fogyasztani veszélyesebb, mint semmit sem enni. Csak vízen igen szép ideig életben maradhatunk. A cukor és a víz azonban végezhet velünk….
„Az ember nem képes kizárólag cukron életben maradni.” Feljegyzésekből ismerjük annak a repülőgép-szerencsétlenségben súlyosan megsérült kislánynak a történetét, aki több mint egy hónapon keresztül olvasztott hólével tartotta életben magát. 1973 nyarán két férfi egy felborult vitorláson vesztegelt hetvenkét napig a Csendes-óceánon, mialatt ötnaponta egy csésze esővízen, egy csésze sós vízen, napi egy evőkanál földi mogyorón és pár szardínián kívül semmi más élelmük nem volt. Az 1970-es évek végén egy kilencéves kisfiú megszökött otthonról, és Wyoming vadonjaiban tíz napon át életben maradt ennivaló nélkül, néha 4-5 fokos hidegben. A kaland végén meglepően jó állapotban találtak rá….
A finomított cukor halálos az emberi szervezetre, mert a táplálkozástudósok értékelése szerint csak „üres kalóriák”-at tartalmaz. Ráadásul a cukor fogyasztása rosszabb, mint ha semmit sem ennénk, mert megemésztéséhez, méregtelenítéséhez és kiválasztásához a szervezettől értékes vitaminokat és ásványi anyagokat von el. A szervezet számára rendkívül fontos, hogy megőrizze egyensúlyát, ezért többféle módon is képes védekezni a nagy mennyiségű cukor bevitele által kiváltott sokk ellen. Olyan ásványi anyagok aktivizálódnak és működnek közre a vegyi folyamatokban, mint a sóban lévő nátrium, a zöldségekben lévő magnézium és kálium, és a csontokban lévő kalcium. Semlegesítő savak termelődnek, hogy a vér felborult sav-bázis egyensúlyát visszaállítsák az eredeti értékre.” — William Dufty
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!