Búzafogyasztás IBS-ben?

Búzafogyasztás IBS-ben?
2021.02.26.
Rizsből, búzából vagy mungóbabból készült tészta fogyasztásának hatása a bélgáztermelődésre és az étkezés utáni emésztőrendszeri tünetekre nem székrekedéses irritábilis bél szindrómás (IBS) betegeknél.
 
A vizsgálatban húsz fő vett részt, akiket véletlenszerűen 3 csoportba osztottak. Az éjszakai böjtöt követően reggel 8 órakor elfogyasztottak egy szokásos adag rizsből, mungóbabból vagy búzából készült tésztát, majd ugyanezt ették ebédre is 12 órakor. A tészták ugyan máshogyan néztek ki, de a résztvevők nem tudták, hogy mi azok alapanyagai. Az alanyok egy 8 órán át tartó kilélegzés vizsgálaton vettek részt, illetve naplózták az emésztőrendszeri tüneteiket is.
 
Eredmények: A kilégzésvizsgálatok hidrogén- és metánkoncentrációja hasonló volt a kiindulási időpontban. A reggelit követő ötödik órától kezdve a búzatésztát fogyasztók esetében a hidrogén és a metán koncentrációja is szignifikánsan nőtt (!) a rizstésztához és a mungóbab-tésztához képest. A puffadás szintje a búza után szignifikánsan emelkedett a rizzsel szemben; a mungóbabtészta esetén is növekedett, de nem érte el a búza szintjét. Ebéd után egyértelműen erőteljesebb volt a puffadás a búzatészta esetén, mint a rizs- és a mungóbab-tésztánál.
 
Következtetés: A búzatészta fogyasztása több bélgázt, erőteljesebb puffadást és több panaszt okoz a rizs- és mungóbab-tésztához képest, különösen ebéd után. Ez betekintést nyújt a bélgázok szerepére a puffadásos tünetek kialakulásában IBS esetén.
Táplálkozás-Beállítás megjegyzés: a búzafélékben ez esetben NEM a gluténtartalom okozza a panaszokat, hanem az egyik FODMAP, a fruktánok (NCGS = nem cöliákiaspecifikus, gluténtartalmú gabonák fogyasztására által okozott általános érzékenység). IBS, IBD vagy funkcionális emésztőszervi diszfunkciók esetén komoly szerepe van az étrendnek:
 
 
 
Forrás: Linlawan, S., Patcharatrakul, T., Somlaw, N., Gonlachanvit, S. (2019).
Effect of Rice, Wheat, and Mung Bean Ingestion on Intestinal Gas Production and Postprandial Gastrointestinal Symptoms in Non-Constipation Irritable Bowel Syndrome Patients.
Nutrients, 11(9), 2061
 

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!