Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Rés a pajzson 2024 – éves, nagy pajzsmirigy előadásunk
Saláta főtt quinoával
A tavasz elérkeztével egyre színesebbek a piacok standjai…
Szuperfood: koriander
A koriander javítja az IBS, különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit…
Endometriózis esetén javasolt étrendi alapok
Egyes étrendi változtatások segíthetnek az endometriózis tüneteinek enyhítésében…
Az autoimmun betegségek megelőzése
D-vitamin és Omega-3 kiegészítőkkel kapcsolatos új megállapítások…
Bogyósgyümölcsök és flavonoidok fogyasztása
A kutatók azt vizsgálták, hogy az összes bogyósgyümölcs és egyes bogyósgyümölcs-típusok, köztük a kék áfonya, az eper, a tőzegáfonya/vörös áfonya, a flavonoidok és a flavonoidok alcsoportjainak bevitele összefügg-e a halálozási kockázattal az amerikai felnőttek körében.
A tanulmány 37.232 résztvevőre vonatkozó adatokat felhasználva megállapította, hogy a bogyós gyümölcsöket fogyasztók 21%-kal alacsonyabb kockázatot mutattak az összes halálozási okra vonatkozóan a nem fogyasztókhoz képest. A különbségek az egyes bogyósgyümölcs kategóriák esetében a következők voltak: 14%-kal alacsonyabb a kockázat bármely bogyós gyümölcs esetében, 21%-kal alacsonyabb kockázat eperfogyasztás, 31%-kal alacsonyabb kockázat kék áfonya fogyasztás és 31%-kal alacsonyabb kockázat tőzegáfonya/vörös áfonya fogyasztás esetén. A teljes halálozáson túl a bogyós gyümölcsök fogyasztása a kardiometabolikus halálozás csökkenésével is összefüggött – 25%-kal volt alacsonyabb a kockázat az általános bogyósgyümölcsöket fogyasztók és 51%-kal volt alacsonyabb a kockázat a tőzeg áfonyát/vörös áfonyát fogyasztók esetében. Emellett a kék áfonya fogyasztóknál 59%-kal kisebb volt a légzőszervi megbetegedések kockázata is. Mindezek mellett dózis-hatás összefüggést is találtak az összes flavonoid, az antocianidinek és a flavonok bevitele és az alacsonyabb összhalálozási kockázat között.
Ez a tanulmány izgalmas perspektívát nyújt a bogyós gyümölcsök hosszú életet biztosító szupererejével kapcsolatban!
Forrás: PMID: 38184200
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!