Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Bogyósgyümölcsök és flavonoidok fogyasztása
A kutatók azt vizsgálták, hogy az összes bogyósgyümölcs és egyes bogyósgyümölcs-típusok, köztük a kék áfonya, az eper, a tőzegáfonya/vörös áfonya, a flavonoidok és a flavonoidok alcsoportjainak bevitele összefügg-e a halálozási kockázattal az amerikai felnőttek körében.
A tanulmány 37.232 résztvevőre vonatkozó adatokat felhasználva megállapította, hogy a bogyós gyümölcsöket fogyasztók 21%-kal alacsonyabb kockázatot mutattak az összes halálozási okra vonatkozóan a nem fogyasztókhoz képest. A különbségek az egyes bogyósgyümölcs kategóriák esetében a következők voltak: 14%-kal alacsonyabb a kockázat bármely bogyós gyümölcs esetében, 21%-kal alacsonyabb kockázat eperfogyasztás, 31%-kal alacsonyabb kockázat kék áfonya fogyasztás és 31%-kal alacsonyabb kockázat tőzegáfonya/vörös áfonya fogyasztás esetén. A teljes halálozáson túl a bogyós gyümölcsök fogyasztása a kardiometabolikus halálozás csökkenésével is összefüggött – 25%-kal volt alacsonyabb a kockázat az általános bogyósgyümölcsöket fogyasztók és 51%-kal volt alacsonyabb a kockázat a tőzeg áfonyát/vörös áfonyát fogyasztók esetében. Emellett a kék áfonya fogyasztóknál 59%-kal kisebb volt a légzőszervi megbetegedések kockázata is. Mindezek mellett dózis-hatás összefüggést is találtak az összes flavonoid, az antocianidinek és a flavonok bevitele és az alacsonyabb összhalálozási kockázat között.
Ez a tanulmány izgalmas perspektívát nyújt a bogyós gyümölcsök hosszú életet biztosító szupererejével kapcsolatban!
Forrás: PMID: 38184200
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!