Bélbaktériumok és pajzsmirigy kapcsolata

Bélbaktériumok és pajzsmirigy kapcsolata
2021.01.25.
A bélbaktériumaink (más szóval a mikrobiomunk) és a pajzsmirigy kapcsolata

Egyes bélbaktériumok kevéssé ismert funkciója, hogy részt vesznek az inaktív T4 pajzsmirigy-hormon aktív T3-má alakításában. Jelen tudásunk szerint a T4-T3-konverzió kb. 20%-a a bélrendszerben megy végbe. A folyamatot különben egy bél-szulfatáz nevű enzim befolyásolja. A káros és hasznos bélbaktériumok közötti kényes egyensúly felborulása tehát jelentősen csökkentheti a T4 T3-á alakítását. Ez az egyik oka annak, hogy a bélpanaszokkal rendelkező Páciensek normál laboratóriumi értékek (!) mellett is a pajzsmirigy-működési zavarok tüneteire panaszkodnak.

A már kialakult bélgyulladás ráadásul egy másik mechanizmuson keresztül is csökkenti a T3-szintjét: a belső, biológiai stressz ugyanis megemeli a kortizol nevű stresszhormon szintjét, valamint egyre több inaktív, úgynevezett reverz T3-hormon is termelődik. A jó minőségű prebiotikus rostokról régóta bizonyított, hogy csökkentik a kortizolszintet.

Vizsgálatok ugyancsak kimutatták, hogy bizonyos bélbaktériumok sejtfala (LPS) számos különböző módon negatívan befolyásolja a pajzsmirigy működését, elsősorban autoimmun folyamatokon keresztül. Ezen összefüggésrendszer feltárásáért már orvosi Nobel-díjat is osztottak, bízunk benne, hogy ez az információ időközben Endokrinológusunkhoz is eljutott. Mindezen komplex és sokszor igen bonyolult összefüggések világossá teszik, hogy egészséges emésztőrendszer nélkül nincs egészséges pajzsmirigy, és vice versa.

Megelőzési céllal idehaza pótoljuk szerves szelént, valamint legyen az étrendünk mikrotápanyagokban gazdag (édesvízi és tengeri halak, tengeri herkentyűk, belsőségek, fűszernövények, stb). Tovább is van, mondjuk még (gyomorműködési zavarok és a beszedett hormonok hasznosulása)?

Ajánlott termékek:

https://nutribalance.hu/termek/yiya-jod-szelen-komplex/

https://nutribalance.hu/termek/now-nac-600-mg-100-veg-capsules/

https://nutribalance.hu/termek/pharma-nord-bio-szelenium-100-cinkvitaminok-60-tabletta/

https://nutribalance.hu/termek/pharma-nord-selenoprecise-eurotabs-100-tabletta/

https://nutribalance.hu/termek/pharma-nord-selenoq10-30-kapszula30-tabletta/

Források:

  • Ann N Y Acad Sci. 1995 Dec 29;771:1-18.Neuroendocrinology and pathophysiology of the stress systemC A Stratakis, G P ChrousosGut. 2006 Oct; 55(10): 1512–1520.
  • Alterations in intestinal permeabilityM C Arrieta, L Bistritz, and J B MeddingsJ Clin Endocrinol Metab. 1995 Apr;80(4):1341-6.
  • Interleukin-1 receptor blockade does not affect endotoxin-induced changes in plasma thyroid hormone and thyrotropin concentrations in manT van der Poll et al.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!