A bazsalikomról

A bazsalikomról
2017.02.01.
Mivel a (zöld)fűszernövényeknek a legmagasabb a tápanyagsűrűsége, ezért mindenképp érdemes őket előtérben tartani… néhány érdekes információ pár kiválasztott fűszernövényről.

Körülbelül 30 különböző variánsa van a bazsalikomnak és mindegyik tartalmaz jelentős fitotápanyagokat, flavonoidokat és antioxidánsokat mint például: apigenin, eugenol, orienting és vicenin. Különösen az apigenin-re érdemes felhívni a figyelmet, mert egy nagyon erős hatású antioxidáns és fogyasztása jó hatású még krónikus hasnyálmirigy-gyulladás esetén is (tehát tejsavó-fehérjét fogyasztók figyelem!)

Tanulmányok emellett bizonyítják, hogy a bazsalikomnak nyugtató (anti-stress) hatású összetevői vannak, amik segítenek normalizálni a kortizol szintet, csökkenteni a vércukorszintet (amikor feszültség hatására megemelkedik). Segíthet mellékvese túlműködés esetén, ami mellékvesék megnagyobbodását okozhat. A bazsalikom ugyancsak képes csökkenteni a keratin-kináz szintet, ami egy enzim, ami extrém stressz következtében keletkezik (például szívinfarktusnál vagy jelentős izommunka hatására).

Hogy ne is beszéljünk a szent bazsalikom adaptogén tulajdonságairól (mely azt jelenti, hogy ha valakinek magas a kortizol hormon szintje, akkor azt segíti csökkenti; ha pedig alacsony, akkor azt segíti megemelni). Együttvéve ez azt jelenti, hogy a bazsalikomos pesto minimum a feszültséget csökkenti… azonban a remek íze mellett valódi tápanyagbomba is egyben…


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!