Az inozitol 6 előnye

Az inozitol 6 előnye
2023.09.20.

Az inozitol 6 előnye

Az inozitol azért figyelemre méltó kiegészítő, mert nemcsak a fizikai egészségre, például az anyagcserére, valamint a szív- és érrendszer egészségére lehet jótékony hatással, hanem a mentális egészséget is fokozhatja. Vessünk egy pillantást az inozitolra és annak különböző egészségügyi előnyeire.

Az inozitol egy olyan vegyület, amely bőségesen megtalálható az emberi szervezetben. Szerepet tölt be többek között a sejtszignálok közvetítésében, vagyis abban, hogy a sejtek hogyan kommunikálnak és hogyan reagálnak az ingerekre. Az inozitolt a szervezet számos célra használja, többek között az egészséges vércukorszint fenntartására, a sejtmembránok kialakítására és a neurotranszmitterek modulálására.
Az inozitolnak kilenc formája létezik. A köztük lévő különbségek az atomjaik elrendezésével kapcsolatosak. Az inozitol legismertebb (és az egészséget fokozó!) formái a myo-inozitol és a D-chiro-inozitol. A myo-inozitol főként a vesében készül a glükózból – naponta legalább két gramm. Eközben a myo-inozitol egy kis része D-chiro-inozittá alakul át. Az inozitol-kiegészítés egyik-másik vagy mindkét formát történhet.

Tehát inozitol a szervezetben is keletkezik, de a myo-inozitol étrendkiegészítőként is népszerű – és jó okkal! Az inozitol-kiegészítőket számos tanulmányban használták a legkülönbözőbb
egészségügyi okokból.

Íme néhány az inozitol-kiegészítők legfontosabb egészségügyi előnyei közül:

 1. Támogatja az egészséges vércukorszintet
  Az inozitol talán egyik legismertebb előnye, hogy képes elősegíteni az egészséges vércukorszintet. Mind a myo-inozitol, mind a D-chiro-inozitol részt vesz az inzulin jelátvitelben és érzékenységben. Klinikai vizsgálatokban kimutatták, hogy a myo-inozitol elősegíti az egészséges vércukorszintet és támogatja az egészséges glükóz-anyagcserét. Egyes tanulmányok a myo-inozitolt és a D-chiro-inozitolt kombinálják, vagy más B-vitaminokat, például folsavat is alkalmaznak, de úgy tűnik, hogy az inozitol önmagában is elősegíti az egészséges glükóz-anyagcserét.
 2. Javíthatja a hangulatot
  Kétségtelen, hogy a hangulat és a mentális egészség összetett kérdéskör, amelyhez fiziológiai és környezeti tényezők sokasága járul hozzá. Számos, a mentális egészséggel kapcsolatos kulcsfontosságú neurotranszmitter létezik, ilyen például a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin – ezek mindegyikére hatással lehet az inozitol és származékai. Azt feltételezik, hogy az inozitol támogatja az agyban azokat a receptorokat, amelyek ezekhez a neurotranszmitterekhez kötődnek, ezáltal potenciálisan javítva a hangulatot.
  Ez nagyszerű dolog, mivel a szomorúság érzése, akár egy konkrét életeseményhez kötődően, akár csak általánosságban, kaszkádszerűen hathat a közérzet minden aspektusára. Amikor rosszkedvűek vagyunk, akkor az olyan egészséges szokásokat, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás és az elegendő testmozgás, nehezebben megvalósíthatónak érezhetjük. Részben ez az oka annak, hogy a testsúly kezelése miért lehet olyan nehéz – a hangulat és az anyagcsere egészsége elválaszthatatlanul összekapcsolódik. Szerencsére klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a myo-inozitol fokozza a hangulatot, valamint további előnye, hogy elősegíti az anyagcsere egészségét.
 3. Támogatja a bőr egészségét
  Az egészségünk egy másik aspektusa, amely összefügg a hangulattal és az anyagcsere egészségével, a bőrünk. A hormonális változások és a stressz negatív hatással lehetnek az arcbőrre – ami viszont további stresszt okozhat. Az inozitolról klinikai vizsgálatokban kimutatták, hogy támogatja a bőr egészséges megjelenését.
 4. Támogathatja a reproduktív és hormonális egészséget
  A follikulus stimuláló hormon (FSH) egy olyan hormon, amely nőknél elengedhetetlen a petefészek működéséhez és a menstruációs ciklus támogatásához, férfiaknál pedig a spermatermelés serkentéséhez. A myo-inozitol kölcsönhatásba lép az FSH-val, míg a D-chiro forma elősegíti az egészséges ösztrogén- és tesztoszteronszintet. Mindezek végett az inozitolt sikeresen használják a hormonális egyensúly támogatására, főként nőknél. (Bár vannak olyan feltörekvő kutatások, amelyek szerint az inozitol a férfiak reproduktív és hormonális egészségét is támogathatja!)
  Azok a nők, akik inozitolt szedtek (myo-inozitol formájában, D-chiro-inozitollal és/vagy folsavval vagy anélkül), egészséges progeszteron-, prolaktin-, adiponektin- és tesztoszteronszintet, valamint normalizált menstruációs ciklust tapasztaltak. A myo-inozitol segíthet a hangulat javításában is a menstruáció idején.
 5. Elősegítheti az egészséges testsúlyt
  A fogyás rendkívül összetett téma. Számos tényező járulhat hozzá egy személy testsúlyához és testsúlyt csökkentő képességéhez. Természetesen az egészséges testsúly fenntartásának legjobb módja az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás és a sok testmozgás. Sok ember számára azonban a diéta és a testmozgás nem hozza meg a kívánt eredményt.
  Valószínűleg találkoztál már olyan kifejezésekkel, mint „barna” vagy „fehér” zsír – és bizonyos tápanyagokkal, amelyek a fehér zsír „barnulását” idézhetik elő. Általánosságban elmondható, hogy a barna zsír az, amit szeretnél, mert az energiát éget, míg a fehér zsír energiát raktároz. És amikor megpróbálod leadni a kilókat, mindenképpen energiát akarsz égetni! Mind a myo-inozitol, mind a D-chiro-inozitol bizonyítottan ösztönzi a fehér zsír barna zsírrá alakulását. Több klinikai vizsgálatban pedig kimutatták, hogy a myo-inozitol segít támogatni az egészséges testsúlyt.
 6. Támogatja a szív- és érrendszeri egészséget
  Az egészséges vérnyomás fenntartásától kezdve a normális koleszterinszint támogatásáig segíthet az inozitol. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a myo-inozitol hozzájárul az egészséges vérzsírszinthez, vérnyomáshoz és a „jó” koleszterin (HDL) szintjének emelkedéséhez.

Az inozitol egy vitamin?
Nem. Az inozitolra régebben „B8-vitaminként” utaltak, bár vitaminszerű, mivel az egész testre kiterjedő egészségügyi előnyei vannak, valójában mégsem vitamin. A vitaminok esszenciális tápanyagok, ami azt jelenti, hogy a táplálkozásból kell őket beszerezni, mivel a szervezet nem tud belőlük eleget előállítani. Ezzel szemben a szervezet képes inozitolt előállítani – bár az étrendből és inozitol-kiegészítőkből is beszerezhető.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak inozitol?
A myo-inozitol megtalálható a friss gyümölcsökben és zöldségekben, a babban, a gabonafélékben és a diófélékben. A sárgadinnye és a citrusfélék magas myo-inozitol-tartalommal rendelkeznek, míg a zöldségek között a borsó uralja az inozitol-tartalmat.
A zab tartalmazza a legtöbb myo-inozitolt a gabonafélék között. A D-chiro-inozitol megtalálható a hüvelyesekben, valamint például a narancsban, a ginzengben és a nyílgyökérben.

Lehet az inozitolt étrend-kiegészítőként használni?
Természetesen! Az inozitol-kiegészítőket évtizedek óta biztonságosan használják, és jól tolerálhatók.


Forrás: https://www.lifeextension.com/…/benefits-of-inositol

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!