Az étrendi cukorbevitel és az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) endogén (szervezetünkön belüli) képződése közötti összefüggés

Az étrendi cukorbevitel és az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) endogén (szervezetünkön belüli) képződése közötti összefüggés
2022.04.25.

A fehérjék glikációja fiziológiás körülmények között folyamatosan, az egész élettartam alatt zajlik, miközben az AGE-k felhalmozódnak a szövetekben. Emiatt az AGE-k bizonyítottan részt vesznek az életkorral összefüggő betegségek megjelenésében/kialakulásában, például metabolikus szindróma (ezen belül inzulinrezisztencia), neurodegeneratív betegségek (ezen belül demencia), érszűkület és krónikus gyulladásos betegségek. Bizonyos körülmények között, például a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia esetén, az AGE-kfelhalmozódása felgyorsul, mivel a hiperglikémia fokozza a fehérje glikációt, ami felelős a hosszú távú szövődmények kialakulásáért.

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a nagy mennyiségű étrendi egyszerű cukrok fogyasztása hozzájárul az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) jelentős képződéséhez. Bizonyos megfigyelések fényében a fruktóz (gyümölcscukor) sokkal reaktívabb, mint a glükóz, a glikációs prekurzorok előállításában.

A modern táplálkozás során sokkal nagyobb a hozzáadott fruktózbevitel, mint évtizedekkel ezelőtt, ami a plazma fruktóz koncentrációjának növekedését okozza, valószínűleg hozzájárulva az AGE-kel összefüggő egészségügyi panaszok kialakulásához. Így az édesipari ételek/finompékáruk és italok édesítésére használt cukrok között a fruktóz igen veszélyes az AGE-k felhalmozódása szempontjából. A tanulmányok azt bizonyították, hogy nem-alkohol-eredetű-zsírmájjal (NAFLD) rendelkező egyéneknél egyidejűleg fellépő metabolikus szindróma összefüggésben van a cukorral édesített italok fogyasztásával. A magas fruktóztartalmú italok és ételek fogyasztása fokozza a túlsúlyt, a hipertrigliceridémiát, az inzulinrezisztenciát és az oxidatív stresszt, amelyek szintén hozzájárulnak a glikációs folyamatokhoz (nem mellesleg mindezek fényében a meddőséghez is, kifejezetten a férfimeddőséghez).

NÁLUNK MINDEZ FÁJDALOMENTESEN, ORVOSDIAGNOSZTIKAI ESZKÖZZEL MÉRHETŐ IS: https://taplalkozasbeallitas.hu/szolgal…/age-reader-meres/

Forrás:
Aragno, Manuela, and Raffaella Mastrocola. “Dietary Sugars and Endogenous Formation of Advanced Glycation Endproducts: Emerging Mechanisms of Disease.”
Nutrients vol. 9,4 385. 14 Apr. 2017, doi:10.3390/nu9040385

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!