Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
A fehérjék glikációja fiziológiás körülmények között folyamatosan, az egész élettartam alatt zajlik, miközben az AGE-k felhalmozódnak a szövetekben. Emiatt az AGE-k bizonyítottan részt vesznek az életkorral összefüggő betegségek megjelenésében/kialakulásában, például metabolikus szindróma (ezen belül inzulinrezisztencia), neurodegeneratív betegségek (ezen belül demencia), érszűkület és krónikus gyulladásos betegségek. Bizonyos körülmények között, például a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia esetén, az AGE-kfelhalmozódása felgyorsul, mivel a hiperglikémia fokozza a fehérje glikációt, ami felelős a hosszú távú szövődmények kialakulásáért.
A bizonyítékok azt mutatják, hogy a nagy mennyiségű étrendi egyszerű cukrok fogyasztása hozzájárul az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) jelentős képződéséhez. Bizonyos megfigyelések fényében a fruktóz (gyümölcscukor) sokkal reaktívabb, mint a glükóz, a glikációs prekurzorok előállításában.
A modern táplálkozás során sokkal nagyobb a hozzáadott fruktózbevitel, mint évtizedekkel ezelőtt, ami a plazma fruktóz koncentrációjának növekedését okozza, valószínűleg hozzájárulva az AGE-kel összefüggő egészségügyi panaszok kialakulásához. Így az édesipari ételek/finompékáruk és italok édesítésére használt cukrok között a fruktóz igen veszélyes az AGE-k felhalmozódása szempontjából. A tanulmányok azt bizonyították, hogy nem-alkohol-eredetű-zsírmájjal (NAFLD) rendelkező egyéneknél egyidejűleg fellépő metabolikus szindróma összefüggésben van a cukorral édesített italok fogyasztásával. A magas fruktóztartalmú italok és ételek fogyasztása fokozza a túlsúlyt, a hipertrigliceridémiát, az inzulinrezisztenciát és az oxidatív stresszt, amelyek szintén hozzájárulnak a glikációs folyamatokhoz (nem mellesleg mindezek fényében a meddőséghez is, kifejezetten a férfimeddőséghez).
NÁLUNK MINDEZ FÁJDALOMENTESEN, ORVOSDIAGNOSZTIKAI ESZKÖZZEL MÉRHETŐ IS: https://taplalkozasbeallitas.hu/szolgal…/age-reader-meres/
Forrás:Aragno, Manuela, and Raffaella Mastrocola. “Dietary Sugars and Endogenous Formation of Advanced Glycation Endproducts: Emerging Mechanisms of Disease.”Nutrients vol. 9,4 385. 14 Apr. 2017, doi:10.3390/nu9040385
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!