Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Inzulinrezisztencia komplexen, de másképpen.
Fogamzásgátló elhagyását követő ciklus-kimaradás visszafordításának támogatása
Életmódbeli javaslatok a fogamzásgátló elhagyását követő ciklus kimaradás (amenorrhea) visszafordításának támogatására…
CA-125 labormarker csökkentésének lehetőségei
CA-125 labormarker csökkentése például endometriózissal összefüggő gyulladások esetén…
Omega-3 bevitel és a szülés utáni depresszió
Több kutatás kimutatta, hogy a terhesség alatt az anya Omega-3 szintje felére esik le, és még a szülés utáni…
Étrendi AGE bevitele és demencia összefüggése
A nagyobb étrendi AGE bevitele a demencia fokozott kockázatával jár, függetlenül a genetikai hajlamtól…
A fehérjék glikációja fiziológiás körülmények között folyamatosan, az egész élettartam alatt zajlik, miközben az AGE-k felhalmozódnak a szövetekben. Emiatt az AGE-k bizonyítottan részt vesznek az életkorral összefüggő betegségek megjelenésében/kialakulásában, például metabolikus szindróma (ezen belül inzulinrezisztencia), neurodegeneratív betegségek (ezen belül demencia), érszűkület és krónikus gyulladásos betegségek. Bizonyos körülmények között, például a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia esetén, az AGE-kfelhalmozódása felgyorsul, mivel a hiperglikémia fokozza a fehérje glikációt, ami felelős a hosszú távú szövődmények kialakulásáért.
A bizonyítékok azt mutatják, hogy a nagy mennyiségű étrendi egyszerű cukrok fogyasztása hozzájárul az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) jelentős képződéséhez. Bizonyos megfigyelések fényében a fruktóz (gyümölcscukor) sokkal reaktívabb, mint a glükóz, a glikációs prekurzorok előállításában.
A modern táplálkozás során sokkal nagyobb a hozzáadott fruktózbevitel, mint évtizedekkel ezelőtt, ami a plazma fruktóz koncentrációjának növekedését okozza, valószínűleg hozzájárulva az AGE-kel összefüggő egészségügyi panaszok kialakulásához. Így az édesipari ételek/finompékáruk és italok édesítésére használt cukrok között a fruktóz igen veszélyes az AGE-k felhalmozódása szempontjából. A tanulmányok azt bizonyították, hogy nem-alkohol-eredetű-zsírmájjal (NAFLD) rendelkező egyéneknél egyidejűleg fellépő metabolikus szindróma összefüggésben van a cukorral édesített italok fogyasztásával. A magas fruktóztartalmú italok és ételek fogyasztása fokozza a túlsúlyt, a hipertrigliceridémiát, az inzulinrezisztenciát és az oxidatív stresszt, amelyek szintén hozzájárulnak a glikációs folyamatokhoz (nem mellesleg mindezek fényében a meddőséghez is, kifejezetten a férfimeddőséghez).
NÁLUNK MINDEZ FÁJDALOMENTESEN, ORVOSDIAGNOSZTIKAI ESZKÖZZEL MÉRHETŐ IS: https://taplalkozasbeallitas.hu/szolgal…/age-reader-meres/
Forrás:Aragno, Manuela, and Raffaella Mastrocola. “Dietary Sugars and Endogenous Formation of Advanced Glycation Endproducts: Emerging Mechanisms of Disease.”Nutrients vol. 9,4 385. 14 Apr. 2017, doi:10.3390/nu9040385
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!