Az emésztőrendszeri betegségek hatása pajzsmirigy alulműködéskor

Az emésztőrendszeri betegségek hatása pajzsmirigy alulműködéskor
2016.06.14.
Az emésztőrendszeri betegségek hatása pajzsmirigy alulműködés és kapcsolódó autoimmun pajzsmirigy gyulladás esetében

Az alulműködéssel járó autoimmun pajzsmirigy gyulladás gyakran előforduló egészségügyi kihívás, és sokszor gyógyszeres kezelésre is szüksége van a páciensnek. Míg sokan normális pajzsmirigy szintet érnek el a gyógyszerekkel, úgy másoknál sajnos nem ez a helyzet.

Mi van mindennek a hátterében?!

Mindennek az oka az, hogy bizonyítottan egyéb autoimmun betegségek is kapcsolódhatnak a pajzsmirigy gyulladásához: ilyen pl. a szakirodalomban is gyakran megjelenő látens lisztérzékenység, az atópiás gasztritisz (gyomornyálka-gyulladás) vagy a vékonybél-kontamináció (esetleg IBS). Amennyiben ezen kórképek is jelen vannak a beteg életében (bár mindezek már nem endokrinológiai területek), akkor a pajzsmirigy-hormonpótlást is igen komolyan befolyásolhatják, annak ellenére, hogy a páciens betartja a gyógyszeres terápiát.

Bélgyulladás, felszívódási zavar vagy helytelen táplálkozási szokások esetében (kávéfogyasztás a gyógyszer bevételének környékén; savlekötők használata Reflux-betegség miatt) a T4 tartalmú hormonok hasznosulása akár 40-70%-kal is csökkenhet. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk a közegészségügyileg esetleg tisztázatlan, egyéb pajzsmirigy alulműködéshez kapcsolódható emésztőrendszeri elváltozásokkal is.

Érdemes tehát az emésztési panaszokat is megoldani a pajzsmirigy egyensúlyának érdekében.


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!