Az ellenállással végzett edzés orvosság (és fontos életmód-eleme az inzulinrezisztencia megoldásának is)

Az ellenállással végzett edzés orvosság (és fontos életmód-eleme az inzulinrezisztencia megoldásának is)
2019.05.26.

Az inaktív felnőtteknél 3-8%-os izomtömeg csökkenést tapasztalnak évtizedenként, az alapanyagcsere lassulásával és zsírfelhalmozódással együtt. Tíz héten át tartó ellenállással végzett edzés 1,4 kg-al növelheti a sovány tömeget (zsírmentes testtömeg), 7%-al az alapanyagcserét, és 1,8 kg-al csökkentheti a zsírtömeget. Az ellenállással végzett edzés előnyei között szerepelnek a javuló fizikai teljesítőképesség, mozgás szabályozás, gyaloglási sebesség, funkcionális függetlenség, kognitív képességek és önérzet.

Az ellenállással végzett edzés támogathatja a 2-es típusú diabétesz megelőzését és kezelését a zsigeri zsír csökkentésével, a HbA1c redukálásával, a 4-es típusú glükóz transzporter érzékenységének növelésével és a javuló inzulinérzékenységgel.

Az ellenállással végezett edzés fokozhatja a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszer) egészséget, csökkentve a nyugalmi vérnyomást, az LDL koleszterin és triglicerid szintet és növelve a HDL koleszterin szintet. Az ellenállással végzett edzés hatékony lehet az alsó háti szakasz fájdalmának, az arthritis és fibromyalgia által okozott diszkomfort enyhítésében, valamint azt is kimutatták, hogy a vázizom specifikus öregedési faktorait is képes visszafordítani.

Példák az ellenállással végzett edzéshez: saját testsúllyal (pl. fekvőtámasz), súlyzókkal végzett edzések, bizonyos funkcionális edzések (pl. TRX), stb.

Forrás:

Curr Sports Med Rep. 2012 Jul-Aug;11(4):209-16.
Resistance training is medicine: effects of strength training on health.
Westcott WL.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!