Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Kutatások szerint az E-vitamin – ami nagyon sok egészséges élelmiszerben is előfordul – csökkentheti a hisztamin-szintet (IgE reakció), valamint megakadályozza, hogy a hízósejtek gyulladást indítsanak el feleslegesen a véráramba kerülve, továbbá ugyancsak megakadályozza és kezeli az allergiás tüneteket. Nem minden E-vitamin készítmény egyforma és megfelelő, illetve több tanulmány foglalkozik a magas dózisú, folyamatosan szedett E-vitamin (itt általában mindig csak alfa-tokoferolról van szó) daganat előidéző hatásával.
Több egészségügyi kihívás, mint a reumás arthritisz (ízületi gyulladás), asztma, szklerózis multiplex, allergiás orrfolyás vagy az érelmeszesedés stb. is mind kapcsolatba hozható a hisztamin-hízósejtes hiperreakcióval (azaz az immunrendszer extrém túlreagálásához). A „Vitamins and Hormones” nevű szaklapban publikált tanulmány szerint a hízósejtek aktiválásába való beleavatkozás preventív megoldás lenne ezen kihívások kezelésében. (A hízósejt kulcsfontossággal bír az immunrendszeri és gyulladásos folyamatok során, és többek között hisztamint is kibocsájt.)
Egyéb friss tanulmányok szerint pedig az E-vitamin megakadályozza a prosztaglandinok és hisztamin kibocsájtását, illetve csökkenti az allergiás dermatitis előfordulását. Egy kutatás, ami az emelkedett hisztamin és alacsony E-vitamin kapcsolatát vizsgálta a tüdő és a bőr kapcsán, úgy találta, hogy a hízósejt-aktivitás ezen betegségekben is emelkedett.
A Lancet nevű magazinban publikált kutatás, ami az össz IgE (standard allergiás reakciót vizsgáló marker) szerepét vizsgálta arra a következtetésre jutott, hogy azon állatokban, melyekben magas volt az E-vitamin szint ott alacsonyabb volt az össz IgE szint. Ez az eredmény megegyezik más tanulmányokkal is, melyekben az E-vitamin bevitelt vizsgálták asztma kapcsán. („Zárójelben jegyeznénk meg, hogy saját vizsgálataink szerint ez az összefüggés autisztikus spektrumon és ADHD esetében is szinte mindig fennáll: magas össz IgE, alacsony E-vitaminszint.” – Bartha Ákos.)
Pár emberen végzett kutatásban – a Journal of Central European Public Health cikkét kiemelve – pedig azt találták, hogy az E-vitamin védőszereppel bír az allergiákban és hisztamin kibocsájtás csökkentésében. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy rohanjuk E-vitamint venni (főleg ne csak alfa-tokoferolt tartalmazó készítmény formájában!) – hacsak nincs súlyos hiány- amikor csak lehet érdemes teljes értékű élelmiszereket fogyasztani, melyek eleve kevert-vegyes tokoferolokat (az E-vitamin különböző formái) tartalmaznak.
(* kialakult, erős hisztaminintoleranciában nem ajánlott, DAO-enzim vizsgálat erősen indokolt)
E-vitamin külön pótlása kapcsán pedig érdemes mindenképp kevert-vegyes tokoferolokat tartalmazó készítményt választani, esetleg halolajjal kombinált formában (az omega-3 ugyancsak előnyös, ha allergiás reakciókat igyekszünk kezelni):
Összeállította és fordította: Polgár Annamária és Bartha Ákos
Források:
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!