Az E-vitamin szerepe

Az E-vitamin szerepe
2017.01.23.
Az E-vitamin szerepe az allergiák, valamint a hisztamin-intolerancia esetében (elsősorban megelőzés kapcsán):

Kutatások szerint az E-vitamin – ami nagyon sok egészséges élelmiszerben is előfordul – csökkentheti a hisztamin-szintet (IgE reakció), valamint megakadályozza, hogy a hízósejtek gyulladást indítsanak el feleslegesen a véráramba kerülve, továbbá ugyancsak megakadályozza és kezeli az allergiás tüneteket. Nem minden E-vitamin készítmény egyforma és megfelelő, illetve több tanulmány foglalkozik a magas dózisú, folyamatosan szedett E-vitamin (itt általában mindig csak alfa-tokoferolról van szó) daganat előidéző hatásával.

Több egészségügyi kihívás, mint a reumás arthritisz (ízületi gyulladás), asztma, szklerózis multiplex, allergiás orrfolyás vagy az érelmeszesedés stb. is mind kapcsolatba hozható a hisztamin-hízósejtes hiperreakcióval (azaz az immunrendszer extrém túlreagálásához). A „Vitamins and Hormones” nevű szaklapban publikált tanulmány szerint a hízósejtek aktiválásába való beleavatkozás preventív megoldás lenne ezen kihívások kezelésében. (A hízósejt kulcsfontossággal bír az immunrendszeri és gyulladásos folyamatok során, és többek között hisztamint is kibocsájt.)

Egyéb friss tanulmányok szerint pedig az E-vitamin megakadályozza a prosztaglandinok és hisztamin kibocsájtását, illetve csökkenti az allergiás dermatitis előfordulását. Egy kutatás, ami az emelkedett hisztamin és alacsony E-vitamin kapcsolatát vizsgálta a tüdő és a bőr kapcsán, úgy találta, hogy a hízósejt-aktivitás ezen betegségekben is emelkedett.

A Lancet nevű magazinban publikált kutatás, ami az össz IgE (standard allergiás reakciót vizsgáló marker) szerepét vizsgálta arra a következtetésre jutott, hogy azon állatokban, melyekben magas volt az E-vitamin szint ott alacsonyabb volt az össz IgE szint. Ez az eredmény megegyezik más tanulmányokkal is, melyekben az E-vitamin bevitelt vizsgálták asztma kapcsán. („Zárójelben jegyeznénk meg, hogy saját vizsgálataink szerint ez az összefüggés autisztikus spektrumon és ADHD esetében is szinte mindig fennáll: magas össz IgE, alacsony E-vitaminszint.” – Bartha Ákos.)

Pár emberen végzett kutatásban – a Journal of Central European Public Health cikkét kiemelve – pedig azt találták, hogy az E-vitamin védőszereppel bír az allergiákban és hisztamin kibocsájtás csökkentésében. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy rohanjuk E-vitamint venni (főleg ne csak alfa-tokoferolt tartalmazó készítmény formájában!) – hacsak nincs súlyos hiány- amikor csak lehet érdemes teljes értékű élelmiszereket fogyasztani, melyek eleve kevert-vegyes tokoferolokat (az E-vitamin különböző formái) tartalmaznak.

Nézzünk tehát pár megelőzés szempontjából „allergiabarát”, azaz E-vitaminban gazdagabb élelmiszert:
 • mandula*,
 • magas olajsavas napraforgóolaj,
 • mángold,
 • spenót*,
 • fodros kel,
 • spárga,
 • cékla és a karalábé zöldje,
 • brokkoli
 • édesburgonya
 • lazac + pisztráng (fontos, hogy friss legyen!!),
 • tojássárgája,
 • avokádó- és olívaolaj (figyelem: az esetleges ételallergiákat figyelembe kell venni).

(* kialakult, erős hisztaminintoleranciában nem ajánlott, DAO-enzim vizsgálat erősen indokolt)

E-vitamin külön pótlása kapcsán pedig érdemes mindenképp kevert-vegyes tokoferolokat tartalmazó készítményt választani, esetleg halolajjal kombinált formában (az omega-3 ugyancsak előnyös, ha allergiás reakciókat igyekszünk kezelni):

Alfa-, Beta-, Gamma-, és Delta-tokoferok…
PreMenstruációs-szindrómában is érdemes a menses előtt pár nappal E-vitamint pótolni…

Összeállította és fordította: Polgár Annamária és Bartha Ákos


Források:

 • Tsuduki, T., Kuriyama, K., Nakagawa, K., & Miyazawa, T. (2013). Tocotrienol (Unsaturated Vitamin E) Suppresses Degranulation of Mast Cells and Reduces Allergic Dermatitis in Mice. Journal of Oleo Science J. Oleo Sci., 62(10), 825-834. doi:10.5650/jos.62.825
  Zingg, J. (2007).
 • Vitamin E and Mast Cells. Vitamin E Vitamins & Hormones, 393-418. doi:10.1016/s0083-6729(07)76015-6 Fogarty, A., Lewis, S., Weiss, S., & Britton, J. (2000).
 • Dietary vitamin E, IgE concentrations, and atopy. The Lancet, 356(9241), 1573-1574. doi:10.1016/s0140-6736(00)03132-9 Holick, M. (n.d.). Evaluation of vitamin D intake and serum 25 hydroxyvitamin D concentration on calcium metabolism.
 • Http://isrctn.com/doi:10.1186/isrctn18397898
  Willumsen, N., Holm, J., Christensen, L. H., Würtzen, P. A., & Lund, K. (2012). The complexity of allergic patients’ IgE repertoire correlates with serum concentration of allergen-specific IgE. Clinical & Experimental Allergy, 42(8), 1227-1236. doi:10.1111/j.1365-2222.2012.04009.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!