Az atópiás dermatitisz előfordulásának csökkentése

Az atópiás dermatitisz előfordulásának csökkentése
2016.04.28.
A fermentált (lakto-fermentációval savanyított) zöldségek fogyasztásával csökkenthető az atópiás dermatitisz előfordulásának gyakorisága, ez derült ki egy, a „Koreai Nemzeti Egészség és Táplálkozási Vizsgálat” felmérésből, amit 2012-2013-ban végeztek a felnőtt lakosság körében.Az atópiás dermatitisz előfordulása az egész világon, minden korosztályban egyre növekvő tendenciát mutat, és a koreai felnőttek körében is előforduló betegség valószínűleg a nyugati étrend térhódításához kapcsolható.


A kutatás során a dermatitisz és az étrend kapcsolatát, a fermentált élelmiszerek csökkent fogyasztásának tükrében vizsgálták. Ehhez a Koreai Nemzeti Egészség és Táplálkozás Vizsgálat (Korean National Health and Nutrition Examination Survey) felmérésének eredményeit használták, melyben összesen 9763, 19 éves, vagy ennél idősebb felnőtt vett részt. 4 fajta étrendi szokást vizsgált meg a kutatás, beleértve a fermentált élelmiszerek fogyasztását is. A következő élelmiszercsoportokat vették figyelembe: hús(készítmények) és feldolgozott élelmiszerek; zöldségek és gyümölcsök; tenger gyümölcsei és moszatfélék; rizs és gabonafélék, valamint kávé, csokoládé és fagylalt.

Az olyan hagyományosan fermentált koreai zöldségek, mint a doenjang, a chungkookjang (fermentált szójaleves), a kimchi, a fermentált halak vagy a tenger gyümölcsei és a makgeolli (fermentált, savanyú rizsbor) gyakoribb fogyasztása (havonta több, mint 92-szer), kevesebb atópiás dermatitiszes megbetegedést eredményezett. Ezzel szemben, a nagyobb mértékű színhús, más húskészítmények és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása erősen kapcsolható volt a dermatitisz gyakoribb előfordulásához…


Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26826428


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!