Az alváshiány és hasi zsír kapcsolata

Az alváshiány és hasi zsír kapcsolata
2022.05.22.

Egy kis esetszámú, egészséges embereken végzett alvásmegvonásos kísérletben összefüggést találtak az alváshiány és a hasi elhízás között.

Dr. Naima Covassin (Mayo Clinic in Rochester, Minnesota) és munkatársai 12 egészséges, 19 és 39 év közötti, nem elhízott önkéntest vontak be abba a randomizált, ellenőrzött vizsgálatba, amelyben az egyik csoport kontrollált alváskorlátozásban (2 hét 4 órás alvás), a másik pedig kontrollált normál alvásban (éjszakai 9 órás alvás) „részesült”. A vizsgálatban figyelemmel kísérték a résztvevők kalóriabevitelét, és akcelerométerrel követték az energiafelhasználásukat.

Az alvásmegvonásban részesültek testsúlya a 2 hét végére körülbelül 0,5 kg-mal növekedett, illetve a zsírszövet jelentős mértékű növekedését észlelték a has területén, különösen a hason belül (zsigeri zsír).

A tanulmány megállapította, hogy a csökkent alvásidő mellett a résztvevők átlagosan napi 308 kalóriával többet ettek, mint kontrollált alvású társaik és ez a 0,5 kg-os súlygyarapodásra lefordítva a zsigeri zsírszövet körülbelül 11%-os (7,8 cm2-es) növekedéséhez is vezetett. A hasi zsír eloszlását a vizsgálat 1. és 18. napján CT segítségével értékelték.

A megállapítások alapján a kutatók feltételezik, hogy van valamilyen biokémiai üzenet a szervezetben, amely az alvásmegvonás befejeztével továbbra is zsírt küld a zsigeri részbe. Az is elképzelhető, hogy a nem kielégítő alvási periódusok hatásai az évek során felhalmozódva hasi típusú elhízást eredményeznek.

A vizsgálat megállapította, hogy az alvásmegvonás a zsír „útját” módosítja a szervezetben, azaz rossz helyre kerül a zsír. Ezen kívül megállapítást nyert, hogy ha egy rövidebb ideig tartó alvászavar nem is növeli jelentősen a testsúlyt, az alvászavar zsírraktározási zavarokat eredményez és az a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatához és egészségtelen testösszetételhez (zsigeri zsírtömeg) vezethet.

Szabó Dániel Kollégánk

Forrás:
Sleep Deprivation Sends Fat to the Belly, Richard Mark Kirkner, March 28, 2022
https://www.medscape.com/viewarticle/971063

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!