Az almaecetről

Az almaecetről
2022.05.23.

Az almaecet fogyasztása vajon csak városi legenda?

Almaecet-fogyasztás hatása a vércukorszintre, vérnyomásra, oxidatív stresszre és homocisztein-szintre 2-es típusú cukorbetegségben és diszlipidémiában (pl. magas koleszterinszint) szenvedő betegeknél: randomizált, kontrollált klinikai vizsgálat

A forrásban megjelölt vizsgálat célja az almaecet egészségre gyakorolt hatásának felmérése volt cukorbetegek és diszlipidémiás betegek esetében.

Hetven, 2-es típusú cukorbetegségben és hiperlipidémiában szenvedő résztvevőt véletlenszerűen besoroltak intervenciós és kontrollcsoportba, hogy felmérjék napi 20 ml almaecet fogyasztásának hatását egy 8 hetes vizsgálat segítségével. A kezelési csoportba tartozó egyéneket megkérték, hogy fogyasszanak egy pohár vizet 2 evőkanál (10 ml) almaecettel ebéd és vacsora előtt.

Az étkezések előtti almaecet fogyasztása javította a vérzsír értékeket az intervenciós csoporton belül a kontrollcsoporthoz képest, valamint az éhomi inzulin- és vércukorértékek pedig szignifikánsan csökkentek. A vérnyomással és a homociszteinnel kapcsolatban nem figyeltek meg számottevő hatást sem az intervenciós, sem a kontrollcsoportban.

Ez a vizsgálat bizonyítékot szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy az almaecet fogyasztása étkezések előtt jótékony hatással lehet a glikémiás értékekre és az oxidatív stresszre cukorbetegségben és diszlipidémiában szenvedő betegeknél.

Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: A vércukorkontroll támogatása miatt javasolt az ecetes, savas ételek (különösen: fermentált zöldségek) fogyasztása keményítőtartalmú főétkezésekhez kötötten, ugyanakkor ezek az ételek a gyomorműködés támogatása kapcsán is felmerülnek.

Győző-Molnár Anna

Bővebben a vércukorkontrollról és az anyagcsere-profilokról:
https://taplalkozasbeallitas.hu/…/kulonleges…/

Forrás:
Gheflati, A., Bashiri, R., Kord, M. T., Ghadiri-Anari, A., Reza, J. Z., & Nadjarzadeh, A. (2019).
The effect of apple vinegar consumption on glycemic indices, blood pressure, oxidative stress, and homocysteine in patients with type 2 diabetes and dyslipidemia: A randomized controlled clinical trial. Clinical Nutrition ESPEN. doi:10.1016/j.clnesp.2019.06.006

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!