Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
Gyümölcsök alacsony FODMAP étrendben
Gyakran kérdezik tőlünk, hogy mennyi gyümölcsöt lehet enni az alacsony FODMAP étrend alatt…
Alacsony FODMAP étrend hatásai IBS-en túl
Az alacsony FODMAP étrend a betegek 50-80%-ánál rövid távon terápiás választ eredményez…
Mikrobiom 2. rész
Bejegyzéssorozatunk második része…
Lehetséges okok a női infertilitás hátterében
Meddőségi kihívásokkal gyakran találkozunk a konzultációkon női és férfi oldalon egyaránt…
Az almaecet fogyasztása vajon csak városi legenda?
Almaecet-fogyasztás hatása a vércukorszintre, vérnyomásra, oxidatív stresszre és homocisztein-szintre 2-es típusú cukorbetegségben és diszlipidémiában (pl. magas koleszterinszint) szenvedő betegeknél: randomizált, kontrollált klinikai vizsgálat
A forrásban megjelölt vizsgálat célja az almaecet egészségre gyakorolt hatásának felmérése volt cukorbetegek és diszlipidémiás betegek esetében.
Hetven, 2-es típusú cukorbetegségben és hiperlipidémiában szenvedő résztvevőt véletlenszerűen besoroltak intervenciós és kontrollcsoportba, hogy felmérjék napi 20 ml almaecet fogyasztásának hatását egy 8 hetes vizsgálat segítségével. A kezelési csoportba tartozó egyéneket megkérték, hogy fogyasszanak egy pohár vizet 2 evőkanál (10 ml) almaecettel ebéd és vacsora előtt.
Az étkezések előtti almaecet fogyasztása javította a vérzsír értékeket az intervenciós csoporton belül a kontrollcsoporthoz képest, valamint az éhomi inzulin- és vércukorértékek pedig szignifikánsan csökkentek. A vérnyomással és a homociszteinnel kapcsolatban nem figyeltek meg számottevő hatást sem az intervenciós, sem a kontrollcsoportban.
Ez a vizsgálat bizonyítékot szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy az almaecet fogyasztása étkezések előtt jótékony hatással lehet a glikémiás értékekre és az oxidatív stresszre cukorbetegségben és diszlipidémiában szenvedő betegeknél.
Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: A vércukorkontroll támogatása miatt javasolt az ecetes, savas ételek (különösen: fermentált zöldségek) fogyasztása keményítőtartalmú főétkezésekhez kötötten, ugyanakkor ezek az ételek a gyomorműködés támogatása kapcsán is felmerülnek.
Győző-Molnár Anna
Bővebben a vércukorkontrollról és az anyagcsere-profilokról:https://taplalkozasbeallitas.hu/…/kulonleges…/
Forrás:Gheflati, A., Bashiri, R., Kord, M. T., Ghadiri-Anari, A., Reza, J. Z., & Nadjarzadeh, A. (2019).The effect of apple vinegar consumption on glycemic indices, blood pressure, oxidative stress, and homocysteine in patients with type 2 diabetes and dyslipidemia: A randomized controlled clinical trial. Clinical Nutrition ESPEN. doi:10.1016/j.clnesp.2019.06.006
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!