Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
AGE Mérés Szeminárium
Táplálkozás-Beállítás™: átfogó, összefoglaló Hormonális Fórumest
Teljesértékű zab – alternatív példa
A legtöbben a zabot kizárólag édesség formájában szeretik fogyasztani, ami számos esetben problémás lehet…
A mentális problémák negatív hatásai gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedő gyermekek és fiatal felnőttek körében
A gyulladásos bélbetegségek növelik gyermekek és fiatal felnőttek esetén egyes mentális egészségügyi zavarok kockázatát…
Újabb beszélgetésünk a Tilos Rádióban
Ismét a Tilos Rádiónál jártunk…
A hozzáadott cukor káros hatásai
A hozzáadott cukor, ezen belül példaul a natív fruktózfogyasztás káros hatásai…
Az almaecet fogyasztása vajon csak városi legenda?
Almaecet-fogyasztás hatása a vércukorszintre, vérnyomásra, oxidatív stresszre és homocisztein-szintre 2-es típusú cukorbetegségben és diszlipidémiában (pl. magas koleszterinszint) szenvedő betegeknél: randomizált, kontrollált klinikai vizsgálat
A forrásban megjelölt vizsgálat célja az almaecet egészségre gyakorolt hatásának felmérése volt cukorbetegek és diszlipidémiás betegek esetében.
Hetven, 2-es típusú cukorbetegségben és hiperlipidémiában szenvedő résztvevőt véletlenszerűen besoroltak intervenciós és kontrollcsoportba, hogy felmérjék napi 20 ml almaecet fogyasztásának hatását egy 8 hetes vizsgálat segítségével. A kezelési csoportba tartozó egyéneket megkérték, hogy fogyasszanak egy pohár vizet 2 evőkanál (10 ml) almaecettel ebéd és vacsora előtt.
Az étkezések előtti almaecet fogyasztása javította a vérzsír értékeket az intervenciós csoporton belül a kontrollcsoporthoz képest, valamint az éhomi inzulin- és vércukorértékek pedig szignifikánsan csökkentek. A vérnyomással és a homociszteinnel kapcsolatban nem figyeltek meg számottevő hatást sem az intervenciós, sem a kontrollcsoportban.
Ez a vizsgálat bizonyítékot szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy az almaecet fogyasztása étkezések előtt jótékony hatással lehet a glikémiás értékekre és az oxidatív stresszre cukorbetegségben és diszlipidémiában szenvedő betegeknél.
Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: A vércukorkontroll támogatása miatt javasolt az ecetes, savas ételek (különösen: fermentált zöldségek) fogyasztása keményítőtartalmú főétkezésekhez kötötten, ugyanakkor ezek az ételek a gyomorműködés támogatása kapcsán is felmerülnek.
Győző-Molnár Anna
Bővebben a vércukorkontrollról és az anyagcsere-profilokról:https://taplalkozasbeallitas.hu/…/kulonleges…/
Forrás:Gheflati, A., Bashiri, R., Kord, M. T., Ghadiri-Anari, A., Reza, J. Z., & Nadjarzadeh, A. (2019).The effect of apple vinegar consumption on glycemic indices, blood pressure, oxidative stress, and homocysteine in patients with type 2 diabetes and dyslipidemia: A randomized controlled clinical trial. Clinical Nutrition ESPEN. doi:10.1016/j.clnesp.2019.06.006
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!