Az áfonyában gazdag étrend javíthatja az izmok növekedését

Az áfonyában gazdag étrend javíthatja az izmok növekedését
2020.08.31.

Egy kutatás eredményei arról számoltak be, hogy az áfonyában gazdag étrend javíthatja az izmok növekedését és regenerációját.

A vizsgálat háttere:

Az emberi izom progenitor sejtje (hMPC) megkönnyíti a vázizom regenerálódását. Egyelőre még nem ismert, hogy az étkezési szokások befolyásolják-e a hMPC sejtek funkciót. Az áfonya fogyasztás hatását az áfonya proliferatív és antioxidáns tulajdonságai miatt vizsgálták.

A vizsgálat módszere:

A vizsgálatban 12 fiatalabb (21–40 év) és 10 idősebb (60–79 éves) nő vett részt, akik 6 hét héten keresztül 19-19 gramm fagyasztva szárított, azaz liofilizált áfonyát fogyasztottak reggel és este (ez a mennyiség megfelel körülbelül 150-175g friss áfonyának) a szokásos étrendjük mellett, elkerülve más olyan élelmiszereket, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak polifenolokat és antocianinokat (színanyagok). A szérummintákat vettek a vizsgálat előtt, 1,5 órával a reggeli áfonya adag után, valamint a 4. és 6. héten, majd meghatározták az áfonya izomsejtek proliferációjára, metabolizmusára és oxidatív stresszre gyakorolt ​​hatását.

Eredmények:

A fiatalabb nők esetében a tenyésztett izom progenitor sejtek száma 40%-kal növekedett, összehasonlítva a vizsgálat elején gyűjtött mintával. Ehhez kapcsolódott még az oxidatív stressz csökkenése és a jobb oxigénfogyasztás is.

Következtetés: A fiatalabb nők esetében az étkezési szokásokkal javíthatjuk a hMPC sejtek működését és ezáltal az izmok regenerációját.

Forrás: Jamie E Blum et al. Consumption of a Blueberry-Enriched Diet by Women for 6 Weeks Alters Determinants of Human Muscle Progenitor Cell Function. The Journal of Nutrition, nxaa190, https://doi.org/10.1093/jn/nxaa190

Fordította: Tóth Vivien Kolléganőnk

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!