Az A-, C-, E-vitaminok és a cink szerepe fibromialgia esetén

Az A-, C-, E-vitaminok és a cink szerepe fibromialgia esetén
Palágyi Adrienn
2020.02.10.

Az A, C, E vitamin és a cink (többek között) mind antioxidáns (hatású) védelmet nyújtanak. Több tanulmányban a fibromialgiás Páciensek vérében alacsonyabb volt az A- és az E-vitamin szintje, valamint megnövekedett lipidperoxidációt találtak az egészséges kontrollegyénekhez képest (Akkus 2009). Egy másik tanulmány azt találta, hogy a fibromialgiás Páciensekben alacsonyabb volt a cink- és magnéziumszint is (!), mint az egészséges egyénekben (Sendur 2008). Egy több mint 300 fibromialgiás beteget vizsgáló felmérésében, a vizsgáltak 35%-a számolt be pusztán a C-vitamin célzott használatához köthető állapotjavulásról (!) (Wahner-Roedler 2005); valamint a C-vitamin és az E-vitamin együttes használatáról kimutatták, hogy fokozza az antioxidáns aktivitást olyan egészségügyi kihívásban, melyek az oxidatív stresszhez kapcsolódnak. (Karajibani 2010). Ezen tápanyagok mindegyike megtalálható egy kiegyensúlyozott, teljes értékű, magas tápanyag-sűrűségű étrendben (vagy célzottan alkalmazott étrend kiegészítőkben).

A fibromialgia “a nagy imitátorok” egyike, gyakran jár együtt bizonyítható inzulinrezisztenciával, irritábilis belekkel, klinikai D-vitamin hiánnyal és pajzsmirigy működési zavarokkal.

Források:
Akkus S, et al. Levels of lipid peroxidation, nitric oxide, and antioxidant vitamins in plasma of patients with fibromyalgia. Cell Biochem Funct. 2009 Jun;27(4):181-5.

Sendur OF, Tastaban E, Turan Y, Ulman C. The relationship between serum trace element levels and clinical parameters in patients with fibromyalgia. Rheumatol Int. 2008;28(11):1117-1121.

Wahner-Roedler DL, Elkin PL, Vincent A, et al. Use of complementary and alternative medical therapies by patients referred to a fibromyalgia treatment program at a tertiary care center. Mayo Clin Proc. 2005;80(1):55-60.

Karajibani M, et al. Effect of vitamin E and C supplements on antioxidant defense system in cardiovascular disease patients in Zahedan, southeast Iran. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2010;56(6):436-40.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!