Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Férfiként fogyassz több antioxidánsokban gazdag ételt a termékenység fokozása érdekében.
Az antioxidánsok, mint a C-vitamin, folát vagy a cink javíthatják a férfiak (és természetesen a nők) termékenységét. A túlzott szabadgyök-termelődés ugyanis károsíthatja a spermiumokat (és a petesejteket is).
Egy fiatal, felnőtt férfiakon végzett 2012-es tanulmány megállapította, hogy már napi 75 gramm antioxidánsban gazdag dióféle elfogyasztása javította a spermiumok minőségét.Ez remek információ, egyben elkeserítő is: kultúránkban a „termékeny” korú férfiak életmódja és ehhez kapcsolódóan étrendje jelentősen eltér az ideálistól, melynek következményei idehaza is egyre fájdalmasabbak.
A szakma még nem tudja pontosan eldönteni, hogy az antioxidánsok mennyire befolyásolják (vagy sem) a termékenységet, de nyugati étrendet folytató férfiak esetén egyre több bizonyíték utal a jelentőségükre.
Az olyan élelmiszerek, mint a színes gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények, valamint egyes diófélék tele vannak jótékony antioxidánsokkal; a sokszor kétes minőségű étrend-kiegészítőkkel ellentétben a málna, a sütőtök, a metélőhagyma, a kurkuma vagy éppen a makadámdió rendszeres fogyasztása viszont nem árthat a gyermekvállalási erőfeszítéseinknek.
Források:Walnuts Improve Semen Quality in Men Consuming a Western-Style Diet: Randomized Control Dietary Intervention TrialWendie A. Robbins, Lin Xun, Leah Z. FitzGerald, Samantha Esguerra, Susanne M. Henning, Catherine L. Carpenter Author NotesBiology of Reproduction, Volume 87, Issue 4, 1 October 2012, 101, 1-8.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!