Antioxidánsok hatása a férfi termékenységre

Antioxidánsok hatása a férfi termékenységre
2022.02.28.

Férfiként fogyassz több antioxidánsokban gazdag ételt a termékenység fokozása érdekében.

Az antioxidánsok, mint a C-vitamin, folát vagy a cink javíthatják a férfiak (és természetesen a nők) termékenységét. A túlzott szabadgyök-termelődés ugyanis károsíthatja a spermiumokat (és a petesejteket is).

Egy fiatal, felnőtt férfiakon végzett 2012-es tanulmány megállapította, hogy már napi 75 gramm antioxidánsban gazdag dióféle elfogyasztása javította a spermiumok minőségét.Ez remek információ, egyben elkeserítő is: kultúránkban a „termékeny” korú férfiak életmódja és ehhez kapcsolódóan étrendje jelentősen eltér az ideálistól, melynek következményei idehaza is egyre fájdalmasabbak.

A szakma még nem tudja pontosan eldönteni, hogy az antioxidánsok mennyire befolyásolják (vagy sem) a termékenységet, de nyugati étrendet folytató férfiak esetén egyre több bizonyíték utal a jelentőségükre.

Az olyan élelmiszerek, mint a színes gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények, valamint egyes diófélék tele vannak jótékony antioxidánsokkal; a sokszor kétes minőségű étrend-kiegészítőkkel ellentétben a málna, a sütőtök, a metélőhagyma, a kurkuma vagy éppen a makadámdió rendszeres fogyasztása viszont nem árthat a gyermekvállalási erőfeszítéseinknek.

Források:
Walnuts Improve Semen Quality in Men Consuming a Western-Style Diet: Randomized Control Dietary Intervention Trial
Wendie A. Robbins, Lin Xun, Leah Z. FitzGerald, Samantha Esguerra, Susanne M. Henning, Catherine L. Carpenter Author Notes
Biology of Reproduction, Volume 87, Issue 4, 1 October 2012, 101, 1-8.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!