Alváshiány és inzulinrezisztencia

Alváshiány és inzulinrezisztencia
2020.10.07.

Az alváshiány (minőség és mennyiség) káros lehet, növelheti a fertőzések (pl. EBV), a szívbetegségek és az INZULINREZISZTENCIA kockázatát is (1, 2).

Számos tanulmány összekapcsolta már a rossz alvást és a csökkent inzulinérzékenységet (3, 4).Esther Donga és munkatársai egy vizsgálat során – amelyben kilenc egészséges önkéntes vett részt – megállapították, hogy négy óra alvás már egy éjszaka alatt csökkentette az inzulinérzékenységet és a megfelelő vércukorszint-szabályozás képességét, szemben a nyolc és fél órás alvással (4).Szerencsére az alvás mennyiségének és minőségének javítása gyorsan megfordíthatja a rossz alvás inzulinrezisztenciára gyakorolt ​​hatását (5).

ÖSSZEFOGLALÓ: Az alváshiány számos területen károsíthatja egészségünket, ezen belül jelentősen növelheti az inzulinrezisztencia kockázatát és az ezzel együtt járó panaszokat.Megelőzési céllal az alvásrendezéshez sose feledjük a megfelelő étrendet és a magnéziumot.

https://taplalkozasbeallitas.hu/…/inzulinrezisztencia…/https://www.paleocentrum.hu/…/Magnezium-100mg-80…

Források:Pflugers Arch. 2012 Jan; 463(1): 121–137.Sleep and immune functionLuciana Besedovsky, Tanja Lange, and Jan BornCurr Cardiol Rev. 2010 Feb; 6(1): 54–61.

Sleep Duration as a Risk Factor for Cardiovascular Disease- a Review of the Recent LiteratureMichiaki Nagai, Satoshi Hoshide, and Kazuomi KarioDiabetes Nutr Metab. 2000 Apr;13(2):80-3.

Effect of sleep deprivation on insulin sensitivity and cortisol concentration in healthy subjectsM González-Ortiz, E Martínez-Abundis, B R Balcázar-Muñoz, S Pascoe-GonzálezJ Clin Endocrinol Metab. 2010 Jun;95(6):2963-8.

A single night of partial sleep deprivation induces insulin resistance in multiple metabolic pathways in healthy subjectsEsther Donga, Marieke van Dijk, J Gert van Dijk, Nienke R Biermasz, Gert-Jan Lammers, Klaas W van Kralingen, Eleonara P M Corssmit, Johannes A RomijnSci Transl Med. 2012 Apr 11;4(129):129ra43.

Adverse metabolic consequences in humans of prolonged sleep restriction combined with circadian disruptionOrfeu M Buxton, Sean W Cain, Shawn P O’Connor, James H Porter, Jeanne F Duffy, Wei Wang, Charles A Czeisler, Steven A Shea

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!