Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Gyömbéres-kurkumás karfiolkrémleves
A csípős hideg időben nagyon jól esik egy forró leves…
Hogyan együnk jót bárhányévesen?
Hogy közben a testünk és a szemünk is örül…
Álmaim(d) vegyes salátája
Fehérjeforrásként én legfőképpen szárnyast/főtt tojást javasolnék hozzá…
A rendszertelen alvási mintázatok és a cukorbetegség közötti összefüggés
Egy 84 421 fő bevonásával és 7 éves követéssel zajlott vizsgálat megállapította, hogy…
Kettős vak, placebo-kontrollos, randomizált klinikai vizsgálat
A szóban forgó vizsgálat célja az volt, hogy felmérje az alacsony FODMAP-étrend natív glutént tartalmazó és gluténmentes változatának hatását irritábilis bélszindrómával (IBS) rendelkező betegek klinikai tüneteire. Az alacsony FODMAP-étrend mára bizonyítottan enyhíti az IBS tüneteket, ám az még nem tisztázódott teljesen, hogy a glutén (mint fehérje), vagy önmagában csak a fruktánok (mint egyik FODMAP-szénhidrát) vezetnek a tünetekhez, illetve a tünetek súlyosbodásához.
A vizsgálatban 49 IBS-ben szenvedő beteget osztottak placebo- vagy kontrollcsoportba. A kontrollcsoportban a betegek napi 5 gramm tiszta gluténport kaptak alacsony FODMAP-diéta mellett kiegészítésként, míg a placebo csoport 5 gramm rizslisztet, szintén alacsony FODMAP-diéta mellett. Az életminőséget (QoL) és az IBS-SSS-t (a tünet súlyossági pontszámát) egy érvényes QoL kérdőív és egy standard vizuális analóg skála segítségével mérték a beavatkozás előtt és után.
Mind az IBS-SSS összpontszámában (-32% vs. -49%), mind a hasi fájdalom intenzitásában (-45% vs. -52%) és gyakoriságában(-26 vs. -46%), valamint hasfeszülésben és életminőségben (+23 vs. +32%) szignifikáns javulás volt megfigyelhető, mind a gluténos, mind a placebo csoportban. Mindössze 5, gluténtartalmú diétát követő beteg számolt be a tüneteik súlyosbodásáról.
Összefoglalva: Az IBS-tünetek és ezek súlyosbodása búza vagy árpa fogyasztása után inkább a fruktánoknak köszönhető, és a legtöbb betegnél nem függ össze a gluténtartalommal. Nagyjából az esetek 20%-ban viszont ezzel is összefügg!
Saját megjegyzés:Mivel a legtöbb gluténtartalmú gabonaféle egyben magas fruktán-tartalommal rendelkezik, többek között emiatt is javasolt a gluténmentes étkezés. Sokan pontosan ennek köszönhetően is éreznek javulást a gluténtartalmú gabonák teljes eliminálásával. – Győző-Molnár Anna
https://taplalkozasbeallitas.hu/…/specialis…/
Forrás:Mohseni, F., Agah, S., Ebrahimi-Daryani, N., Mohammad, T., Nattagh-Eshtivani, E.,Karimi, S., … Hekmatdoost, A. (2021). The effect of low FODMAP diet with and without gluten on irritable bowel syndrome: A double blind, placebo controlled randomized clinical trial.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!