Alacsony FODMAP-tartalmú étrend hatása gluténnel és anélkül az irritábilis bélszindrómára

Alacsony FODMAP-tartalmú étrend hatása gluténnel és anélkül az irritábilis bélszindrómára
2022.03.28.

Kettős vak, placebo-kontrollos, randomizált klinikai vizsgálat

A szóban forgó vizsgálat célja az volt, hogy felmérje az alacsony FODMAP-étrend natív glutént tartalmazó és gluténmentes változatának hatását irritábilis bélszindrómával (IBS) rendelkező betegek klinikai tüneteire. Az alacsony FODMAP-étrend mára bizonyítottan enyhíti az IBS tüneteket, ám az még nem tisztázódott teljesen, hogy a glutén (mint fehérje), vagy önmagában csak a fruktánok (mint egyik FODMAP-szénhidrát) vezetnek a tünetekhez, illetve a tünetek súlyosbodásához.

A vizsgálatban 49 IBS-ben szenvedő beteget osztottak placebo- vagy kontrollcsoportba. A kontrollcsoportban a betegek napi 5 gramm tiszta gluténport kaptak alacsony FODMAP-diéta mellett kiegészítésként, míg a placebo csoport 5 gramm rizslisztet, szintén alacsony FODMAP-diéta mellett. Az életminőséget (QoL) és az IBS-SSS-t (a tünet súlyossági pontszámát) egy érvényes QoL kérdőív és egy standard vizuális analóg skála segítségével mérték a beavatkozás előtt és után.

Mind az IBS-SSS összpontszámában (-32% vs. -49%), mind a hasi fájdalom intenzitásában (-45% vs. -52%) és gyakoriságában(-26 vs. -46%), valamint hasfeszülésben és életminőségben (+23 vs. +32%) szignifikáns javulás volt megfigyelhető, mind a gluténos, mind a placebo csoportban. Mindössze 5, gluténtartalmú diétát követő beteg számolt be a tüneteik súlyosbodásáról.

Összefoglalva: Az IBS-tünetek és ezek súlyosbodása búza vagy árpa fogyasztása után inkább a fruktánoknak köszönhető, és a legtöbb betegnél nem függ össze a gluténtartalommal. Nagyjából az esetek 20%-ban viszont ezzel is összefügg!

Saját megjegyzés:
Mivel a legtöbb gluténtartalmú gabonaféle egyben magas fruktán-tartalommal rendelkezik, többek között emiatt is javasolt a gluténmentes étkezés. Sokan pontosan ennek köszönhetően is éreznek javulást a gluténtartalmú gabonák teljes eliminálásával. – Győző-Molnár Anna

https://taplalkozasbeallitas.hu/…/specialis…/

Forrás:
Mohseni, F., Agah, S., Ebrahimi-Daryani, N., Mohammad, T., Nattagh-Eshtivani, E.,Karimi, S., … Hekmatdoost, A. (2021). The effect of low FODMAP diet with and without gluten on irritable bowel syndrome: A double blind, placebo controlled randomized clinical trial.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!