Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Háttér és célkitűzések: A legújabb bizonyítékok azt mutatják, hogy az alacsony fermentálódó oligo-, di- és monoszacharidokban, valamint poliolokban (azaz FODMAP-ok) szegény, új étrendi megközelítésnek fontos szerepe lehet az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő betegek kezelésében. (Ezek olyan erjedő szénhidrátok, melyek bizonyos esetekben és bizonyos mennyiségben fogyasztva bélpanaszokat okozhatnak. – Táplálkozás-Beállítás)
A randomizált, egyszeresen vak vizsgálatban, 2 csoportra osztva, összesen 110 IBS és IBD beteget figyeltek meg. A résztvevőket 10 napos szűrési időszak után véletlenszerűen osztották be alacsony FODMAP-diéta (n=55) és „normál közegészségügyi diétás” alapelvek (n=55) szerinti csoportokba a következő 6 hétre. A gyomor-bélrendszeri tünetek és a bél állapota egy tünet súlyozási pontozási rendszerrel (IBS-SSS) és Bristol szerinti széklettípus skálával (BSFS) került kiértékelésre a vizsgálat előtt és után. A betegek a vizsgálat megkezdése előtt és lezajlása után egyaránt 3 napon keresztül feljegyezték, hogy milyen ételeket fogyasztottak.
Eredmények: 110 betegből 101-en tartották a javasolt táplálkozási diétát. Alapjában véve a táplálékbevitel, a tünetek súlyossága és a demográfiai adatok hasonlóan oszlottak meg a két csoport között. MÁR 6 HÉT (!) elteltével az alacsony FODMAP-étrend szignifikánsan javította a teljes gyomor- és bélrendszeri tünetek pontszámát, a székletürítések gyakoriságát és konzisztenciáját a „normál” csoporttal szemben (figyelem: itt is kaptak étrendi tanácsadást a résztvevők az Egységes Diétás Rendszer szerint! – Táplálkozás-Beállítás). A kezdeti értékekhez képest mindkét csoport szignifikáns csökkenést mutatott az IBS-SSS teljes pontszámában hasi panaszokat tekintve (hasi fájdalom, feszülés, széklet állaga és gyakorisága), DE ez a csökkenés jóval nagyobb mértékű volt az alacsony FODMAP-étrendet követő csoportban!
Következtetések: Mind az alacsony FODMAP-étrend, némileg pedig mind az aktuális, általános közegészségügyi táplálkozási tanácsok 6 héten keresztül való követése megfelelőnek bizonyult a gyomor-bélrendszeri tüneteket javítására az IBS és IBD-ben szenvedő betegek esetében, azonban az alacsony FODMAP-étrend még jobban csökkenti az IBS-ben szenvedő páciensek panaszait!
évről évre egyre több és több klinikai tanulmány is bizonyítja, hogy a Táplálkozás-Beállítás rendszere jól döntött akkor, amikor több, mint 5 évvel ezelőtt célirányosan és személyre szabottan elkezdte használni funkcionális emésztőrendszeri zavarok esetében (mint az IBS és IBD-k) ezt az étrendi kiegészítést. Ráadásul a tapasztalataink alapján, valamint nemzetközi szakértők segítségével (Egyesült Királyság és Németország) az elmúlt évek során tovább finomítottuk az eredeti ausztrál alacsony FODMAP-étrendet és ma egy átdolgozott, még hatékonyabbnak bizonyuló változattal dolgoznunk idehaza (mely hypoallergén alapelveket és keményítőfelszívódási zavarokat is képes figyelembe venni)… nem is beszélve a kapcsolódó fitoterápiás, pre- és probiotikus, valamint egyéb célzott táplálékkiegészítős megoldásainkról ezen kihívások esetében. A fenti tanulmány is magáért beszél, több éves tapasztalataink pedig még inkább…
Forrás: J Gastroenterol Hepatol. 2017 Nov 20. Zahedi MJ, Behrouz V, Azimi M.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!