Alacsony FODMAP-étrend

Alacsony FODMAP-étrend
2018.03.25.
Az alacsony FODMAP-étrend még a közegészségügyi szakemberek által adott, általános táplálkozási tanácsoknál is jobban javítja a dominánsan hasmenéses tünetekkel járó irritábilis bél szindrómában (IBS és IBD is) szenvedő betegek panaszait (randomizált, ellenőrzött, klinikai vizsgálat).

Háttér és célkitűzések: A legújabb bizonyítékok azt mutatják, hogy az alacsony fermentálódó oligo-, di- és monoszacharidokban, valamint poliolokban (azaz FODMAP-ok) szegény, új étrendi megközelítésnek fontos szerepe lehet az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő betegek kezelésében. (Ezek olyan erjedő szénhidrátok, melyek bizonyos esetekben és bizonyos mennyiségben fogyasztva bélpanaszokat okozhatnak. – Táplálkozás-Beállítás)

A személtetett tanulmányban összehasonlították az alacsony FODMAP-diéta, illetve az aktuális, általános táplálkozási tanácsok (angolul GDA) eredményeit a dominánsan hasmenéses tünetekkel járó irritábilis bél szindrómában szenvedő betegeknél (IBS és IBD).

A randomizált, egyszeresen vak vizsgálatban, 2 csoportra osztva, összesen 110 IBS és IBD beteget figyeltek meg. A résztvevőket 10 napos szűrési időszak után véletlenszerűen osztották be alacsony FODMAP-diéta (n=55) és „normál közegészségügyi diétás” alapelvek (n=55) szerinti csoportokba a következő 6 hétre. A gyomor-bélrendszeri tünetek és a bél állapota egy tünet súlyozási pontozási rendszerrel (IBS-SSS) és Bristol szerinti széklettípus skálával (BSFS) került kiértékelésre a vizsgálat előtt és után. A betegek a vizsgálat megkezdése előtt és lezajlása után egyaránt 3 napon keresztül feljegyezték, hogy milyen ételeket fogyasztottak.

Eredmények: 110 betegből 101-en tartották a javasolt táplálkozási diétát. Alapjában véve a táplálékbevitel, a tünetek súlyossága és a demográfiai adatok hasonlóan oszlottak meg a két csoport között. MÁR 6 HÉT (!) elteltével az alacsony FODMAP-étrend szignifikánsan javította a teljes gyomor- és bélrendszeri tünetek pontszámát, a székletürítések gyakoriságát és konzisztenciáját a „normál” csoporttal szemben (figyelem: itt is kaptak étrendi tanácsadást a résztvevők az Egységes Diétás Rendszer szerint! – Táplálkozás-Beállítás). A kezdeti értékekhez képest mindkét csoport szignifikáns csökkenést mutatott az IBS-SSS teljes pontszámában hasi panaszokat tekintve (hasi fájdalom, feszülés, széklet állaga és gyakorisága), DE ez a csökkenés jóval nagyobb mértékű volt az alacsony FODMAP-étrendet követő csoportban!

Következtetések: Mind az alacsony FODMAP-étrend, némileg pedig mind az aktuális, általános közegészségügyi táplálkozási tanácsok 6 héten keresztül való követése megfelelőnek bizonyult a gyomor-bélrendszeri tüneteket javítására az IBS és IBD-ben szenvedő betegek esetében, azonban az alacsony FODMAP-étrend még jobban csökkenti az IBS-ben szenvedő páciensek panaszait!

Táplálkozás-Beállítás megjegyzése:

évről évre egyre több és több klinikai tanulmány is bizonyítja, hogy a Táplálkozás-Beállítás rendszere jól döntött akkor, amikor több, mint 5 évvel ezelőtt célirányosan és személyre szabottan elkezdte használni funkcionális emésztőrendszeri zavarok esetében (mint az IBS és IBD-k) ezt az étrendi kiegészítést. Ráadásul a tapasztalataink alapján, valamint nemzetközi szakértők segítségével (Egyesült Királyság és Németország) az elmúlt évek során tovább finomítottuk az eredeti ausztrál alacsony FODMAP-étrendet és ma egy átdolgozott, még hatékonyabbnak bizonyuló változattal dolgoznunk idehaza (mely hypoallergén alapelveket és keményítőfelszívódási zavarokat is képes figyelembe venni)… nem is beszélve a kapcsolódó fitoterápiás, pre- és probiotikus, valamint egyéb célzott táplálékkiegészítős megoldásainkról ezen kihívások esetében.
A fenti tanulmány is magáért beszél, több éves tapasztalataink pedig még inkább…


Forrás: J Gastroenterol Hepatol. 2017 Nov 20. Zahedi MJ, Behrouz V, Azimi M.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!