Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
(Absztrakt)
Még korlátozott bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a fermentálható oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok (FODMAP) alacsony mértékű étrendi bevitele csökkenti e a bélrendszeri tüneteket nyugalmi állapotú gyulladásos bélbetegségekben (IBD, mint Crohn vagy Colitis ulcerosa). Emiatt vizsgálatot végeztek annak vizsgálatára, hogy az alacsony FODMAP-tartalmú diéta milyen hatással van a tartós béltünetekre, a bél mikrobiómjára és a gyulladás egyes markereire nyugalmi állapotú IBD-ben szenvedő betegeknél.
Módszerek: Az Egyesült Királyság 2 nagy gasztroenterológiai klinikáján 52 nyugvó Crohn-betegségben vagy colitis ulcerosában szenvedő, de (!) tartós béltünetekkel küzdő egyén bevonásával végezték a szemlézett kutatást. A betegeket véletlenszerűen olyan csoportokba osztották, mely során 4 héten keresztül alacsony FODMAP-tartalmú étrendet (n = 27) vagy kontroll étrendet (n = 25) követtek, diétás tanácsokkal. A béltüneteket és az egészséggel összefüggő életminőséget validált kérdőívekkel mérték. A vizsgálat kezdetén és végén széklet- és vérmintákat vettek. Felmérték a széklet mikrobiom összetételét és bizonyos gyulladásos markereket is.
Eredmények: A betegek nagyobb arányban számoltak be a béltünetek enyhüléséről az alacsony FODMAP-diétát követően (14/27, 52%), mint a kontroll diéta után (4/25, 16%, P=0,007)! A betegeknél jobban csökkent az irritábilis bél szindróma súlyossági pontszáma az alacsony FODMAP-diétát követően, mint a kontroll diéta esetén. Az alacsony FODMAP-étrendet követően a betegek egészséggel összefüggő életminőségi pontszáma magasabb volt (81,9 ± 1,2), mint a kontroll diétán (78,3 ± 1,2, P = 0,042). A mikrobiom sokfélesége és a gyulladás markerei azonban nem különböztek szignifikánsan a csoportok között 4 hét elteltével.
Következtetések: Az alacsony FODMAP-étrend vizsgálata során nyugalmi állapotú IBD-ben szenvedő betegeknél jelentős javulást tapasztaltak a specifikus tünetek pontszámaiban és a tünetek enyhülését jelző számokban. Az alacsony FODMAP-terápia csökkentette az immunválaszt szabályozni vélt mikrobák székletbőségét a kontroll diétához képest, de nem volt jelentős hatása a gyulladás markereire. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a 4 hetes, alacsony FODMAP-tartalmú diéta biztonságos és hatékony a nyugalmi állapotú IBD-ben szenvedő betegek tartós béltüneteinek kezelésére.
Forrás:Randomized Controlled TrialEffects of Low FODMAP Diet on Symptoms, Fecal Microbiome, and Markers of Inflammation in Patients With Quiescent Inflammatory Bowel Disease in a Randomized TrialSelina R Cox et al. Gastroenterology. 2020 Jan.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!