Alacsony FODMAP-étrend hatása nyugvó gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegeknél (IBD)

Alacsony FODMAP-étrend hatása nyugvó gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegeknél (IBD)
2022.04.01.

Az alacsony FODMAP-étrend hatása a tünetekre, a széklet mikrobiomra és a gyulladás markereire nyugvó gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegeknél (IBD) egy randomizált vizsgálatban

(Absztrakt)

Még korlátozott bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a fermentálható oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok (FODMAP) alacsony mértékű étrendi bevitele csökkenti e a bélrendszeri tüneteket nyugalmi állapotú gyulladásos bélbetegségekben (IBD, mint Crohn vagy Colitis ulcerosa). Emiatt vizsgálatot végeztek annak vizsgálatára, hogy az alacsony FODMAP-tartalmú diéta milyen hatással van a tartós béltünetekre, a bél mikrobiómjára és a gyulladás egyes markereire nyugalmi állapotú IBD-ben szenvedő betegeknél.

Módszerek: Az Egyesült Királyság 2 nagy gasztroenterológiai klinikáján 52 nyugvó Crohn-betegségben vagy colitis ulcerosában szenvedő, de (!) tartós béltünetekkel küzdő egyén bevonásával végezték a szemlézett kutatást. A betegeket véletlenszerűen olyan csoportokba osztották, mely során 4 héten keresztül alacsony FODMAP-tartalmú étrendet (n = 27) vagy kontroll étrendet (n = 25) követtek, diétás tanácsokkal. A béltüneteket és az egészséggel összefüggő életminőséget validált kérdőívekkel mérték. A vizsgálat kezdetén és végén széklet- és vérmintákat vettek. Felmérték a széklet mikrobiom összetételét és bizonyos gyulladásos markereket is.

Eredmények: A betegek nagyobb arányban számoltak be a béltünetek enyhüléséről az alacsony FODMAP-diétát követően (14/27, 52%), mint a kontroll diéta után (4/25, 16%, P=0,007)! A betegeknél jobban csökkent az irritábilis bél szindróma súlyossági pontszáma az alacsony FODMAP-diétát követően, mint a kontroll diéta esetén. Az alacsony FODMAP-étrendet követően a betegek egészséggel összefüggő életminőségi pontszáma magasabb volt (81,9 ± 1,2), mint a kontroll diétán (78,3 ± 1,2, P = 0,042). A mikrobiom sokfélesége és a gyulladás markerei azonban nem különböztek szignifikánsan a csoportok között 4 hét elteltével.

Következtetések: Az alacsony FODMAP-étrend vizsgálata során nyugalmi állapotú IBD-ben szenvedő betegeknél jelentős javulást tapasztaltak a specifikus tünetek pontszámaiban és a tünetek enyhülését jelző számokban. Az alacsony FODMAP-terápia csökkentette az immunválaszt szabályozni vélt mikrobák székletbőségét a kontroll diétához képest, de nem volt jelentős hatása a gyulladás markereire. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a 4 hetes, alacsony FODMAP-tartalmú diéta biztonságos és hatékony a nyugalmi állapotú IBD-ben szenvedő betegek tartós béltüneteinek kezelésére.

Forrás:
Randomized Controlled Trial
Effects of Low FODMAP Diet on Symptoms, Fecal Microbiome, and Markers of Inflammation in Patients With Quiescent Inflammatory Bowel Disease in a Randomized Trial
Selina R Cox et al. Gastroenterology. 2020 Jan.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!