Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Omega-3 hatása PCOS esetén
Az Omega-3 zsírok bevitele jótékony hatással van a policisztás petefészek szindrómára…
Freyagena Arktisz Jód
A jód elengedhetetlen a pajzsmirigyhormonok képződéséhez, a kognitív funkciókhoz és a…
MSM és szépség
A szerves kén a kollagén kulcsfontosságú összetevője, valamint…
Spenótos-sütőtöksaláta
…aszalt paradicsomos pesztóval és buggyantott tojással…
(Absztrakt)
Még korlátozott bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a fermentálható oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok (FODMAP) alacsony mértékű étrendi bevitele csökkenti e a bélrendszeri tüneteket nyugalmi állapotú gyulladásos bélbetegségekben (IBD, mint Crohn vagy Colitis ulcerosa). Emiatt vizsgálatot végeztek annak vizsgálatára, hogy az alacsony FODMAP-tartalmú diéta milyen hatással van a tartós béltünetekre, a bél mikrobiómjára és a gyulladás egyes markereire nyugalmi állapotú IBD-ben szenvedő betegeknél.
Módszerek: Az Egyesült Királyság 2 nagy gasztroenterológiai klinikáján 52 nyugvó Crohn-betegségben vagy colitis ulcerosában szenvedő, de (!) tartós béltünetekkel küzdő egyén bevonásával végezték a szemlézett kutatást. A betegeket véletlenszerűen olyan csoportokba osztották, mely során 4 héten keresztül alacsony FODMAP-tartalmú étrendet (n = 27) vagy kontroll étrendet (n = 25) követtek, diétás tanácsokkal. A béltüneteket és az egészséggel összefüggő életminőséget validált kérdőívekkel mérték. A vizsgálat kezdetén és végén széklet- és vérmintákat vettek. Felmérték a széklet mikrobiom összetételét és bizonyos gyulladásos markereket is.
Eredmények: A betegek nagyobb arányban számoltak be a béltünetek enyhüléséről az alacsony FODMAP-diétát követően (14/27, 52%), mint a kontroll diéta után (4/25, 16%, P=0,007)! A betegeknél jobban csökkent az irritábilis bél szindróma súlyossági pontszáma az alacsony FODMAP-diétát követően, mint a kontroll diéta esetén. Az alacsony FODMAP-étrendet követően a betegek egészséggel összefüggő életminőségi pontszáma magasabb volt (81,9 ± 1,2), mint a kontroll diétán (78,3 ± 1,2, P = 0,042). A mikrobiom sokfélesége és a gyulladás markerei azonban nem különböztek szignifikánsan a csoportok között 4 hét elteltével.
Következtetések: Az alacsony FODMAP-étrend vizsgálata során nyugalmi állapotú IBD-ben szenvedő betegeknél jelentős javulást tapasztaltak a specifikus tünetek pontszámaiban és a tünetek enyhülését jelző számokban. Az alacsony FODMAP-terápia csökkentette az immunválaszt szabályozni vélt mikrobák székletbőségét a kontroll diétához képest, de nem volt jelentős hatása a gyulladás markereire. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a 4 hetes, alacsony FODMAP-tartalmú diéta biztonságos és hatékony a nyugalmi állapotú IBD-ben szenvedő betegek tartós béltüneteinek kezelésére.
Forrás:Randomized Controlled TrialEffects of Low FODMAP Diet on Symptoms, Fecal Microbiome, and Markers of Inflammation in Patients With Quiescent Inflammatory Bowel Disease in a Randomized TrialSelina R Cox et al. Gastroenterology. 2020 Jan.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!