Alacsony FODMAP-étrend: bizonyítékok, egyéni kérdések és remények

Alacsony FODMAP-étrend: bizonyítékok, egyéni kérdések és remények
2020.12.14.

Jelenleg az IBS hatékony kezelésére az alacsony FODMAP-étrend javasolt. Az alacsony FODMAP-étrend korlátaival kapcsolatban felvetődik azonban néhány aggály is, úgymint a megfelelő tápláltsági állapot biztosítása, az étrend megértése, elsajátítása és követése.

E problémák nagyrésze azoknál a Pácienseknél erősödik fel, akik megfelelő szakmai tanácsadás nélkül követik az étrendet (a Táplálkozás-Beállítás több, mint 7 éve gyűjti a szakmai kompetenciákat és tapasztalatokat e téren). Ezek a problémák könnyen orvosolhatóak megfelelően képzett táplálkozástudományi szakember segítségével, aki képes elmagyarázni az alacsony FODMAP-étrend különböző szakaszait, előnyeit és buktatóit; valamint biztosítja a Páciens számára a megfelelő tápanyag-mennyiséget, egyénre szabottan (Nutri-Funkcionális ételek és akár anyagcsere profilok). A jövőbeni kutatásoknak ezen kívül néhány kiemelten fontos kérdéssel kell még foglalkozniuk, mint például az alacsony FODMAP-étrend szerepére a bél mikrobiomra, valamint a diagnosztikai biomarkerek kutatása annak megállapítása érdekében, hogy mely betegek részesülhetnek e diéta egyértelmű előnyeiben (pl. emésztési zavarok esetén).

Az alacsony FODMAP-étrend funkcionális gasztrointesztinális rendellenességeken KÍVÜLI lehetséges új alkalmazási területeit belátható időn belül ugyancsak tovább kell vizsgálni (endometriózis, fibromialgia, ekcéma?).


Forrás:

Low FODMAP Diet: Evidence, Doubts, and HopesNutrients. 2020 Jan; 12(1).Massimo Bellini, Sara Tonarelli, Attila G. Nagy, Andrea Pancetti, Francesco Costa, Angelo Ricchiuti, Nicola de Bortoli, Marta Mosca, Santino Marchi, and Alessandra Rossi

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!