Akár fűszerekkel is az inzulinrezisztencia “ellen”?

Akár fűszerekkel is az inzulinrezisztencia “ellen”?
Rebeka
2020.10.18.

A fűszerek és bizonyos gyógynövények egészségügyi célokra való használata komoly múltra tekint vissza. Manapság számos fűszer könnyen elérhető és szinte mindenki kamrájában, fűszeres dobozában fellelhető. Nézzük melyek azok a fűszerek, melyeket tudatosan használva akár javíthatunk sejtjeink inzulinérzékenységén (a teljesség igénye nélkül).

Görögszéna-mag

Magas például a vízoldékony rosttartalma. Ezek a rostok igen nagy folyadékmegkötő képességgel rendelkeznek, ezáltal lassítva a szénhidrátok felszívódását és csökkentve az inzulin szükségletet. Hatását elsősorban a szaponinoknak (dioszgenin, yamogenin, tigogenin, neotigogenin) tulajdonítják. A szaponinok gátolják a koleszterin felszívódását és szintézisét. Embereken végzett kutatások kimutatták, hogy mérsékelt érelmeszesedésben és nem inzulinfüggő (az nem 2-es típusú) cukorbetegségben szenvedő pácienseknél a görögszéna lejjebb viheti a vércukor- és a koleszterinszintet (ilyen a patologiás IR). Termesztését és hatásait intenzíven kutatják több hazai egyetemen.

Kurkuma

Aktív hatóanyaga a kurkumin, mely erős antioxidáns- és gyulladáscsökkentő hatású. A kurkumin csökkenti a vér szabad zsírsav szintjét és a vércukorszintet, ezáltal akár csökkentheti az inzulinrezisztenciát.

Gyömbér

Aktív hatóanyaga a gingerol érzékenyebbé teszi az izmok receptorait a vércukorszint felvételére, ezáltal növelve az inzulinérzékenységet.

Fokhagyma

Állatkísérletekben a fokhagyma javította az inzulinszekréciót és antioxidáns hatásának köszönhetően ugyancsak segíthet az IR kapcsán.

Fordította: Vaspál Melinda Kolléganőnk

Részletesebb információkért jelentkezzen programunkra:

https://taplalkozasbeallitas.hu/…/6-hetes-otthoni…/

Források:

  • Nazila Kassaian, Leila Azadbakht, Badrolmolook Forghani, Masud Amini : Effect of fenugreek seedson blood glucose and lipid profiles in type 2 diabetic patients, Int J Vitam Nutr Res. 2009 Jan;79(1):34-9
  • A Gupta, R Gupta, B Lal, Effect of Trigonella foenum-graecum (fenugreek) seeds on glycaemic control and insulin resistance in type 2 diabetes mellitus: a double blind placebo controlled study,J Assoc Physicians India. 2001 Nov;49:1057-61.
  • Teayoun Kim, Jessica Davis , Albert J Zhang, Xiaoming He , Suresh T Mathews, Curcumin activates AMPK and suppresses gluconeogenic gene expression in hepatoma cells, Biochem Biophys Res Commun. 2009 Oct 16;388(2):377-82.
  • L-X Na, Y-L Zhang, Y Li, L-Y Liu, R Li, T Kong, C-H Sun , Curcumin improves insulin resistance in skeletal muscle of rats, Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011 Jul;21(7):526-33
  • Yiming Li, Van H Tran, Colin C Duke, Basil D Roufogalis, Gingerols of Zingiber officinale enhance glucose uptake by increasing cell surface GLUT4 in cultured L6 myotubes, Planta Med. 2012Sep;78(14):1549-55.
  • Laurence Totelin, When foods become remedies in ancient Greece: The curious case of garlic and other substances, J Ethnopharmacol. 2015 Jun 5; 167: 30–37.
  • Razieh Jalal, Sayyed Majid Bagheri, Ali Moghimi, and Morteza Behnam Rasuli, Hypoglycemic Effect of Aqueous Shallot and Garlic Extracts in Rats with Fructose-Induced Insulin Resistance, J Clin Biochem Nutr. 2007 Nov; 41(3): 218–223.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!