Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
A fűszerek és bizonyos gyógynövények egészségügyi célokra való használata komoly múltra tekint vissza. Manapság számos fűszer könnyen elérhető és szinte mindenki kamrájában, fűszeres dobozában fellelhető. Nézzük melyek azok a fűszerek, melyeket tudatosan használva akár javíthatunk sejtjeink inzulinérzékenységén (a teljesség igénye nélkül).
Magas például a vízoldékony rosttartalma. Ezek a rostok igen nagy folyadékmegkötő képességgel rendelkeznek, ezáltal lassítva a szénhidrátok felszívódását és csökkentve az inzulin szükségletet. Hatását elsősorban a szaponinoknak (dioszgenin, yamogenin, tigogenin, neotigogenin) tulajdonítják. A szaponinok gátolják a koleszterin felszívódását és szintézisét. Embereken végzett kutatások kimutatták, hogy mérsékelt érelmeszesedésben és nem inzulinfüggő (az nem 2-es típusú) cukorbetegségben szenvedő pácienseknél a görögszéna lejjebb viheti a vércukor- és a koleszterinszintet (ilyen a patologiás IR). Termesztését és hatásait intenzíven kutatják több hazai egyetemen.
Aktív hatóanyaga a kurkumin, mely erős antioxidáns- és gyulladáscsökkentő hatású. A kurkumin csökkenti a vér szabad zsírsav szintjét és a vércukorszintet, ezáltal akár csökkentheti az inzulinrezisztenciát.
Aktív hatóanyaga a gingerol érzékenyebbé teszi az izmok receptorait a vércukorszint felvételére, ezáltal növelve az inzulinérzékenységet.
Állatkísérletekben a fokhagyma javította az inzulinszekréciót és antioxidáns hatásának köszönhetően ugyancsak segíthet az IR kapcsán.
Fordította: Vaspál Melinda Kolléganőnk
Részletesebb információkért jelentkezzen programunkra:
https://taplalkozasbeallitas.hu/…/6-hetes-otthoni…/
Források:
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!