A szójafogyasztás hatása a férfiak reproduktív egészségére

A szójafogyasztás hatása a férfiak reproduktív egészségére
2023.08.10.

A szójafogyasztás hatása a férfiak reproduktív egészségére:

Egy a Human Reproduction folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a szójaételek fogyasztása jelentősen csökkenti a spermiumok számát férfiaknál.

A tanulmány azért különösen számottevő, mert ez a legnagyobb embereken végzett vizsgálat, amely a sperma minősége és a fitoösztrogének bevitele (az endogén hormon, az ösztrogén fiziológiai hatásait utánozni képes növényi vegyületek) közötti összefüggést vizsgálja.

Dr. Jorge Chavarro, a Harvard Egyetem professzora és munkatársai azt találták, hogy a legtöbb szóját fogyasztó férfiak esetén milliliterenként 41 millió spermiummal kevesebb volt, mint azoknál, akik nem fogyasztottak szójatermékeket. Ezen a ponton fontos megemlítenünk, hogy a férfiak normál spermiumkoncentrációja 80 és 120 millió/ml között van.

A túlsúlyos férfiak esetében nagyobb összefüggés mutatkozott a szójafogyasztás és a spermiumkoncentráció között. Azt is megállapították, hogy a szójaételek fogyasztása és a spermakoncentráció közötti kapcsolat a „normális vagy magas” spermiumszámú férfiaknál jelentősebb.

Egyes állatkísérletek összefüggésbe hozták az izoflavonok magas fogyasztását a meddőséggel, de ezidáig kevés bizonyíték volt az emberre gyakorolt hatást illetően. Az izoflavonok ösztrogénszerű hatással bíró növényi vegyületek, amelyek főként szójában és szójaszármazékokban találhatók meg.

Ami különösen árulkodó, hogy a legmagasabb beviteli csoportba tartozó férfiak (akiknél a legnagyobb volt a spermiumszám csökkenés) étrendje az átlagos szójabevitel felét tartalmazta. Ez egyenértékű azzal, mintha minden második nap elfogyna egy csésze szójatej, egy adag tofu vagy tempeh.

Sajnos napjainkban nagyon gyakori az ennél jóval magasabb szójafogyasztás. Sok szülő tudatosan szójatermékeket ad a gyermekeinek, ugyanis még az az általános vélekedés, hogy a szója egészséges élelmiszer.

Marcia Herman-Giddens, az Észak-Karolinai Egyetem kutatója szerint a korai pubertás (amit a szójatermékek fogyasztása okoz) növelheti férfiaknál a hererák kialakulásának esélyét.

A szójafogyasztás okozhatja a férfi nemi szervek veleszületett rendellenességeit. Egyes tanulmányok szerint a vegetáriánus, szóját fogyasztó anyák fiú gyermekeinél nagyobb a születési rendellenességek előfordulása.

További tanulmányok megállapították, hogy a szójatartalmú tápszert kapó gyermekek sokkal korábban esnek át a pubertáskoron, mint azok, akiket nem kaptak szóját. Egy 1994-es Új-Zélandon végzett tanulmány eredményei szerint, a szójatartalmú tápszert fogyasztó csecsemők szójabevitele akár napi 10 fogamzásgátló tablettának a hatásával is egyenlő lehet. Az ilyen nagy mennyiség növelheti az endokrin rendszer maradandó károsodásának veszélyét, mint az agyalapi mirigy, tobozmirigy, hipotalamusz, pajzsmirigy, csecsemőmirigy, hasnyálmirigy, petefészek, here, mellékvese.

Dr. Chavarro úgy véli, hogy a szójaételek fogyasztása által megnövekedett ösztrogén aktivitás káros hatással lehet a spermiumtermelésre azáltal, hogy megzavarhat más hormonális jelzéseket. Ez a hatás tovább fokozódhat túlsúlyos és elhízott férfiaknál, mivel a magas testzsírszázalékkal rendelkező férfiak több ösztrogént termelnek, ami emelkedett ösztrogénszinthez vezethet a szervezetben és a reproduktív szervekben.

A közhiedelem ellenére az ultrafeldolgozott szójatermékek nem egészségesek, ösztrogénhatásuk sokkal inkább drogként hat a szervezetben, mint élelmiszerként. Világszerte férfiak, nők és gyerekek milliói mérgezik magukat naponta szójatermékekkel, és a tragikus irónia az, hogy ezt az egészség nevében teszik.

Fontos kiemelnünk, hogy nemcsak a tofu, a tempeh és a szójatej a legfőbb szójaforrások. Valójában szinte minden ultrafeldolgozott élelmiszerben van szója, szójaolaj, szójapehely, szójaliszt vagy szójafehérje formájában. A kedvenc kukoricachipstől a hamburger zsemlén át a majonézig és a különböző felvágottak, virslik is jelentős mennyiségű szóját tartalmaznak.

Tehát kiemelkedően fontos a feldolgozott szójatermékek elhagyása az étrendből, és az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának nagymértékű csökkentése vagy teljes kizárása (persze ennek számos egyéb oka is van – a szója csak az egyik).

Egy kis mennyiségű miso, natto vagy más fermentált szójatermék, mint a gluténmentes szójaszósz ízesítőként alkalmanként nagy valószínűséggel nem káros. De sajnos az átlagos napi szójafogyasztás nem ezeket a szójatermékeket foglalja magában.

Fordította: Kassai-Kaddoura Dina kolléganőnk

Forrás: https://chriskresser.com/soy-foods-associated-with-lower…/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!