A szelénhiánnyal kapcsolatos kockázatok

A szelénhiánnyal kapcsolatos kockázatok
2022.11.06.

Egyik legfontosabb témánk, a hazai általános szelénhiány és ennek néhány egészségügyi következménye:

A szelénhiány veszélyt jelent a szívelégtelenségben szenvedő betegek számára. (F) A European Journal of Heart Failure című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegek szelénhiánya alacsonyabb terhelési toleranciával és 50%-kal magasabb halálozási rátával jár együtt. Az alacsony szelénszint az emberi szívizomsejtek sejtkultúráiban a mitokondriális funkció károsodásával is összefüggésbe hozható.

A szelénhiány veszélyesen alacsony vércukorszinttel járhat. (F)
Egy egészséges felnőtteken végzett tanulmány kimutatta, hogy a vér szelénkoncentrációja erősen összefügg a glükózszinttel azoknál az embereknél, akiknél szelénhiány volt.
Hipoglikémiát a szelénhiányos egyének 19,2%-ánál figyeltek meg , ám a megfelelő szelénszinttel rendelkezők mindössze 1,4%-ánál. Ez arra utal, hogy a megfelelő szelénfogyasztása fontos az egészséges glükózszint fenntartásához.

A szelénhiány gyulladást okoz az agyban. (F)
Egy egészséges sertésekkel végzett vizsgálatban a szelénhiányos étrend aktivált egy olyan útvonalat, amely gyulladást váltott ki, ami kóros elváltozásokhoz vezetett az agyban.

A szelén legjobb és legbiztonságosabb forrása állati eredetű termékek fogyasztása, idehaza például rendszeresen tengeri halak fogyasztása. Magyarországon emellett régóta minden tojásnak „szelénnel dúsítottnak” kellene lennie közegészségügy szempontokat, valamint a hazai étkezési szokásokat figyelembe véve.

Hivatkozások:

  1. Bomer N, Grote Beverborg N, Hoes MF, et al. Selenium and outcome in heart failure. Eur J Heart Fail. 2020 Aug;22(8):1415-23.
  2. Wang Y, Rijntjes E, Wu Q, et al. Selenium deficiency is linearly associated with hypoglycemia in healthy adults. Redox Biol. 2020 Oct;37:101709.
  3. Zhang Y, Cui J, Lu Y, et al. Selenium Deficiency Induces Inflammation via the iNOS/NF-kappaB Pathway in the Brain of Pigs. Biol Trace Elem Res. 2020 Jul;196(1): 103-9.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!