A szelén-kiegészítés a pajzsmirigy autoimmun folyamatainak kezelésében várandósság idején

A szelén-kiegészítés a pajzsmirigy autoimmun folyamatainak kezelésében várandósság idején
2019.06.16.
A szelén-kiegészítés a pajzsmirigy autoimmun folyamatainak kezelésében a várandósság alatt: a „SERENA vizsgálat” eredményei (randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat).

Cél: A szelén gyakran megtalálható a várandós készítményekben, támogatva ezzel a termékenységet és a pajzsmirigy anyagcserét. Azonban a legtöbb adat nem ellenőrzött vizsgálatokból származik. Célkitűzésünk volt, hogy kiértékeljük a szelén védő hatását a pajzsmirigy autoimmunitása ellen a várandósság alatt és előtt.

Módszerek: Egy multicentrikus, randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollált vizsgálatot végeztek a Fiatal Olasz Endokrinológusok Csoportja (EnGioI) – Olasz Endokrinológiai Társaság segítségével. A
vizsgálatba 45 tiroiditiszes terhes nőt vontak be és véletlenszerűen rendelték hozzá az L-selenomethionine (L-Se-Met) 83mcg/nap, vagy a placebo (PLB) csoporthoz, majd kiértékelték őket.

Eredmények: Az L-Se-Met (L-selenomethionine) csoportban az autoantitestek jelentős csökkenését
mérték a terhesség után, míg az antitestek számai visszaugrottak a PLB (placebo) csoportban. A szelén ellátottságban szignifikáns növekedést mértek az L-Se-Met csoportban. A PLB csoportban két vetélés történt. Nem találtak különbséget a pajzsmirigy térfogatában, echogenicitásában, az életminőségben és az anyai/magzati szövődményekben.

Következtetések: A SERENA tanulmány bebizonyította a szelén (L-selenomethionine) kiegészítés előnyös hatását az autoantitestek számára a terhesség alatt és a szülés utáni tiroiditis ismétlődésében.

 

Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: gyermekvállalási célok esetében, illetve a pajzsmirigy megfelelő működésének érdekében is javasoljuk a heti többszöri tengeri hal és tengeri herkentyű fogyasztást (mind, nem csak szelénben gazdag Nutri-Funkcionális ételek); valamint, hogy keressük az élelmiszerboltok polcain a szelénes takarmányokkal táplált állatok termékeit, mint a szelénes tojás (funkcionális élelmiszerek). Ezekben a szelén magas biológiai hasznosulású, megfelelő formáit találjuk; a táplálékkiegészítőkben (főleg a várandós multivitaminokban) jól meg kell nézni a szelén forrását (is), keressük pl. a „szelénes élesztő” vagy magas szeléntartalmú mustárkivonatokat.

https://taplalkozasbeallitas.hu/szelennel-dusitott-tojas-e…/

 

Forrás: Endocrine. 2019 May 25. Selenium supplementation in the management of thyroid autoimmunity during pregnancy: results of the „SERENA study”, a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Mantovani G et. al.
Fordította: Szabó Dániel Kollégánk


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!