A sütőtök egészségre gyakorolt hatásai (1. rész)

A sütőtök egészségre gyakorolt hatásai (1. rész)
2022.11.11.

A sütőtök (pézsmatök) egészségre gyakorolt hatásai

a teljesség igénye nélkül

A sütőtök (pézsmatök) egy narancssárgás húsú téli tök, mely sokoldalúságáért, édes ízéért és diós jellegű aromájáért ilyen népszerű. Sokak szerint a zöldségfélék közé tartozik, de a sütőtök gyakorlatilag egy gyümölcs. Számos felhasználási módja van és sok édes, valamint sós recept nagyszerű kiegészítőjeként is szerepel. A sütőtök nemcsak ízletes, hanem Nutri-Funkcionális élelmiszer, azaz több vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánsokat is tartalmaz. Ebben az írásban összefoglalunk néhány fontos információt a sütőtökről, beleértve a táplálkozást és az egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Tápanyagokban gazdag és kalóriákban szegény. Egy csésze (205 gramm) főtt sütőtök tartalmaz:

 • Kalória: kb. 100 kcal
 • Szénhidrát: 22 gramm
 • Fehérje: 2 gramm
 • Rost: 7 gramm
 • A-elővitamin (azaz béta-karotin): az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) 457%-a
 • C-vitamin: az INBÉ 52%-a
 • E-vitamin: az INBÉ 13%-a
 • Tiamin (B1): az INBÉ 10%-a
 • Niacin (B3): az INBÉ 10%-a
 • Piridoxin (B6): az INBÉ 13%-a
 • Folsav (B9): az INBÉ 10%-a
 • Magnézium: az INBÉ 15%-a
 • Kálium: az INBÉ 17%-a
 • Mangán: az INBÉ 18%-a

A fent felsorolt vitaminokon és ásványi anyagokon kívül jó kalcium-, vas-, foszfor- és rézforrás is. Tele van tehát vitaminokkal és ásványi anyagokkal: a pézsmatök kiváló forrása számos vitaminnak és ásványi anyagnak.

Emellett gazdag karotinoidokban is – beleértve a béta-karotint, a béta-kriptoxantint és az alfa-karotint –, amelyek olyan növényi pigmentek, amelyek a pézsmatök színét adják. Ezek a vegyületek az A-provitamin karotinoidok, ami azt jelenti, hogy a szervezet átalakítja őket retinollá – az A-vitamin aktív formáivá. Az A-vitamin elengedhetetlen a sejtek növekedéséhez, a szem és a csontok egészségéhez, valamint az immunrendszer szabályozásához. Ezenkívül létfontosságú a magzat növekedéséhez és fejlődéséhez, így fontos vitamin a leendő anyák számára.

A pézsmatök C-vitaminban is gazdag – ami egy vízben oldódó tápanyag, amely az immunrendszer működéséhez, a kollagénszintézishez, a sebgyógyuláshoz és a szövetek helyreállításához szükséges.

Mind az A-, mind a C-vitamin erős antioxidánsként működik a szervezetben, megvédve sejtjeit a szabad gyököknek nevezett instabil molekulák által okozott károsodástól.

Az E-vitamin egy másik antioxidáns a pézsmatökben, amely védelmet nyújt a szabad gyökök okozta károsodásoktól, és csökkentheti az életkorral összefüggő betegségek, például az Alzheimer-kór kockázatát.

Ez a tökfajta több B-vitamint is tartalmaz – beleértve a folátot és a B6-ot is –, melyekre a szervezetnek szüksége van az energiatermeléshez és a vörösvértestek képződéséhez.

Mindezeken kívül magas a magnézium-, kálium- és mangántartalma – ezek mind fontos szerepet játszanak a csontok egészségében. Például a mangán kofaktorként működik a csont mineralizációjában, azaz a csontszövet felépítésében.

Magas antioxidáns tartalom = betegségek kockázatának csökkenése: a sütőtök bőséges forrása az antioxidánsoknak, beleértve a C-vitamint, az E-vitamint és a béta-karotint. Az antioxidánsok segítenek megelőzni vagy lassítani a sejtkárosodást és csökkentik a gyulladást, ami csökkentheti számos krónikus betegség kockázatát.


Daganatos betegségek:
Kutatások kimutatták, hogy a pézsmatökben található bizonyos antioxidánsokban – például karotinoid antioxidánsokban és C-vitaminban – gazdag étrend csökkentheti egyes rákbetegségek kockázatát. Például tanulmányok kimutatták, hogy a béta-karotin és a C-vitamin magasabb étrendi bevitele csökkentheti a tüdőrák kockázatát.

Egy 18 tanulmány áttekintéséből álló kutatás azt találta, hogy a legmagasabb béta-karotint fogyasztóknál 24%-kal alacsonyabb volt a tüdőrák kockázata, mint azoknál, akiknél a legalacsonyabb volt a béta-karotin bevitel.

Egy másik, 21 tanulmány áttekintéséből álló kutatás szerint a tüdőrák kockázata 7%-kal csökkent minden további napi 100 mg C-vitamin elfogyasztása után.

Sőt, egy 13 tanulmány áttekintéséből álló kutatás arra jutott, hogy a magasabb béta-karotinszint a vérben szignifikánsan csökkenti az általános halálozás kockázatát, beleértve a daganatos megbetegedéseket is.

FOLYTATJUK…

Szabó Dániel Kollégánk

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/butternut-squash

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!